Доступність посилання

ТОП новини

У США демократи зірвали спробу республіканців заблокувати ядерну угоду з Іраном


У США демократи в Сенаті зірвали вже третю спробу республіканців заблокувати ядерну угоду з Іраном. За неї проголосували 56 сенаторів, проти були 42, а для того, щоб резолюція про несхвалення угоди пройшла, потребувалося принаймні 60 голосів.

Проти цієї спроби проголосували, зокрема, всі демократи в Сенаті, за винятком чотирьох.

У Сенаті на цей тиждень більше не заплановано ніяких голосувань. Таким чином, спроба заблокувати цю угоду зірвана: весь Конгрес, тобто обидві його палати, вже ніяк не зможуть провести таке рішення до останнього терміну для цього, півночі за місцевим часом – тоді збігають визначені ухваленим у США законом 60 днів для розгляду угоди в Конгресі відтоді, коли її подав для цього розгляду Білий дім.

Республіканці заявляють, що спробують оскаржити цей термін у судах, посилаючись на те, що, мовляв, до угоди є таємні додатки, а їх Білий дім не подав, тому 60-денний термін, за їхніми словами, ще й не починався.

У будь-якому разі, президент США Барак Обама заявляв, що заветує таке можливе рішення Конгресу. Там могли спробувати подолати президентське вето, та якби до цього дійшло, Обама має в Сенаті достатню підтримку, щоб ця палата Конгресу не змогла подолати вето.

Укладена в липні ядерна домовленість світових держав із Іраном передбачає скорочення і врешті зняття санкцій проти Тегерана, запроваджених через його ядерну програму, в обмін на значне обмеження цієї програми, що має на меті унеможливити створення Іраном ядерної зброї. У світі Іран підозрюють у таких можливих намірах, Тегеран це заперечує. Республіканці у США вважають, що передбачені угодою гарантії відмови Ірану від планів здобути ядерну зброю є недостатніми.

XS
SM
MD
LG