Доступність посилання

ТОП новини

Угорщина й Хорватія продовжили сварки через наплив мігрантів, що не вщухає


Патрулі армії і поліції Угорщини на кордоні з Хорватією, 18 вересня 2015 року
Патрулі армії і поліції Угорщини на кордоні з Хорватією, 18 вересня 2015 року

Угорщина і Хорватія обмінялися низкою звинувачень і попереджень після того, як Будапешт перекрив свої кордони з Сербією, тисячі мігрантів рушили звідти на Хорватію, а Загреб став перевозити їх уже до свого кордону з Угорщиною.

Прем’єр-міністр Хорватії Зоран Миланович заявив, що цих біженців везуть і будуть далі везти до угорського кордону без ніяких домовленостей із Угорщиною і будуть «змушувати» Будапешт таки прийняти їх.

За його словами, Хорватія, до якої за три останні дні прибули понад 20 тисяч мігрантів і очікуються все нові й нові, не буде ставати «центром для біженців усієї Європи».

А президент Хорватії, країни з населенням у 4 мільйони 200 тисяч людей, Колинда Ґрабар-Китарович попросила допомоги в Європейського союзу, щоб упоратися з тисячами прибульців.

В Угорщині, зі свого боку, повідомили, що в ніч на суботу завершили зведення тимчасової загорожі з колючого дроту вздовж відкритої 41-кілометрової ділянки кордону з Хорватією, щоб перепинити наплив біженців звідти. Решта понад 300 кілометрів цього кордону йде вздовж річки Сави, що становить природну перешкоду.

А міністр оборони Угорщини оголосив призов частини добровільних резервістів Збройних сил, щоб допомогти впоратися з кризою. Резервісти будуть обслуговувати військові частини, постійний особовий склад яких нині дислокували на кордоні.

У Будапешті також заявили, що як покарання для Хорватії Угорщина буде блокувати її очікуваний у майбутньому вступ до «шенгенської» зони.

Тих біженців, яких привезли потягами й автобусами до угорського кордону з Хорватії, Угорщина тепер відвозить до кордонів Австрії. За словами австрійської поліції, таким чином протягом ночі на суботу до країни прибули близько 6 тисяч 700 мігрантів.

Тим часом Словенія, ще одна країна, що лежить на шляху мігрантів, які прагнуть дістатися в першу чергу до Німеччини, теж перекрила свій кордон із Хорватією звечора у п’ятницю. Її поліція відганяла більшість мігрантів перцевим аерозолем, пропускаючи тільки обмежену кількість родин із дітьми.

XS
SM
MD
LG