Доступність посилання

ТОП новини

Донецькі сепаратисти заявили про три обстріли, в тому числі з важкої артилерії


Сепаратисти зі збройного угруповання «ДНР», визнаного в Україні терористичним, заявили, що за всю попередню добу Збройні сили тричі порушили режим тиші, при цьому одного разу з застосуванням артилерії калібру 152 міліметри.

Вони стверджують, що це був перший випадок застосування українською стороною важкого озброєння, що мало бути відведене від лінії контакту сторін, за останні два тижні.

Таким чином, кажуть в окупованому Донецьку, було обстріляне село Безіменне на маріупольському напрямку.

Іще два обстріли, зі стрілецької зброї, були здійснені по селищу Трудовське, що належить до складу Донецька, заявили сепаратисти.

Уранці донецькі сепаратисти повідомляли, що протягом ночі обстрілів із боку українських військових не було.

Сепаратисти з угруповання «ЛНР», так само визнаного в Україні терористичним, іще зранку заявляли, що українські силовики порушили режим тиші тричі протягом усієї попередньої доби – всі ці випадки сталися біля села Калинівка у п’ятницю, кажуть вони. В окупованому Луганську також звинуватили Збройні сили України в одному «обстрілі з метою провокації» біля села Сміле у п’ятницю.

Українська ж сторона заявляла, що за попередню добу до ранку суботи бойовики тільки один раз обстріляли український опорний пункт – у селі Луганському на Донеччині, і ще здійснили три «провокаційні випадки відкриття вогню на території, тимчасово не підконтрольній українській владі», При цьому речник антитерористичної операції запевняв, що, «суворо дотримуючись мирних домовленостей та не піддаючись на провокації ворога, Збройні сили України вогонь у відповідь не відкривали».

Загалом, за даними української сторони, в зоні АТО зберігалася тиша. Незважаючи на це, один український військовий загинув і один був поранений, вочевидь внаслідок вибуху міни.

За лютневими мінськими домовленостями, на лінії контакту від середини лютого мав діяти черговий режим припинення вогню, а важкі озброєння мали бути відведені. Проте перестрілки й обстріли, і з застосуванням «відведених» озброєнь, тривали. Сторони звинувачували одна одну в порушеннях і провокаціях.

Наприкінці серпня на переговорах у Мінську Тристороння контактна група щодо мирного врегулювання в Україні, а також представники проросійських сепаратистів домовилися про чергове припинення вогню з 1 вересня у зв’язку з початком навчального року.

XS
SM
MD
LG