Доступність посилання

ТОП новини

Голова МАГАТЕ прибув до Ірану


Юкія Амано
Юкія Амано

Голова Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Юкія Амано прибув у неділю до Ірану для зустрічей на високому рівні задля дотримання Тегераном умов ядерної угоди, досягнутої зі світовими державами.

У нараді за участі очільника МАГАТЕ взяли участь міністр закордонних справ Ірану Могаммад Джавад Заріф, один із його заступників, а також посол Ірану в Міжнародному агентстві з атомної енергії.

Юкія Амано під час візиту, як очікується, наполягатиме на довгоочікуваній зустрічі з іранськими вченими щодо ймовірних ядерних експериментів і обговорення перевірки об’єкту Парчін, яке називали можливим місцем створення ядерної зброї.

Іран заперечує будь-яку діяльність щодо ядерних озброєнь.

На додаток до укладеної 14 липня угоди зі світовими державами, яка передбачає поступове зняття з Ірану санкцій в обмін на обмеження його ядерної програми, Тегеран також підписав договір із МАГАТЕ, щоб вирішити питання про можливі військові цілі його попередньої ядерної діяльності.

У датованій 15 серпня заяві МАГАТЕ йдеться про те, що для Ірану настав граничний термін для надання «пояснень у письмовій формі і пов’язаних з ними документів». МАГАТЕ може також попросити Іран надати додаткову інформацію до 15 жовтня, щоб підготувати остаточну доповідь про військовий вимір ядерної програми Тегерана до кінця 2015 року.

Скасування санкцій почнеться одразу по тому, як МАГАТЕ повідомить, що Іран відповів на запитання про свою ядерну діяльність у минулому і виконує заходи для скорочення поточної програми в цій галузі.

XS
SM
MD
LG