Доступність посилання

ТОП новини

У Польщі розкритикували заяви Росії про знесення пам’ятника генералу Черняховському


Фрагмент пам'ятника генералу армії Черняховському, демонтованого в Польщі
Фрагмент пам'ятника генералу армії Черняховському, демонтованого в Польщі

Міністерство закордонних справ Польщі розкритикувало заяви посла Росії у Варшаві та Міністерства оборони Росії щодо знесення пам’ятника радянському генералу Івану Черняховському у польському місті Пененжно.

«Особливо неприпустимими і абсолютно безпідставними вважаємо твердження щодо історичної амнезії, якою нібито страждають польська влада, а також про підготовку ґрунту для відродження нацизму, яке пролунало 17 вересня, у день, коли поляки відзначають 76 річницю нападу СРСР на Польщу. Цей напад був здійснений на основі таємного протоколу між владою двох тоталітарних режимів – Радянського Союзу і гітлерівської Німеччини. Наполегливе ігнорування цього незаперечного факту російською стороною ми вважаємо хронічним випадком історичної амнезії і проявом крайнього цинізму», – мовиться у заяві МЗС Польщі.

У польському зовнішньополітичному відомстві зазначають, що російську сторону докладно проінформували про процедуру знесення пам’ятника генералу Івану Черняховському, яка триває вже кілька років. Чинний договір між урядом Польщі і Росії про могили і місця пам’яті жертв війн і репресій від 22 лютого 1994 не має відношення до символічних пам’ятників. Рішення у таких ситуаціях у Польщі ухвалює місцева влада.

«Не заперечуючи ролі генерала Івана Черняховського у боротьбі з III Рейхом, не слід забувати, що він був відповідальний і брав активну участь у ліквідації польського підпілля, що воювало за незалежність – Армії Крайової. Після входження Червоної Армії на польські землі генерал Черняховський спільно з НКВС брав участь у підступних арештах місцевих командирів Армії Крайової. Частина з них були таємно розстріляні», – наголошують у МЗС Польщі.

Раніше посольство Росії у Варшаві виступило із заявою у зв’язку зі знесенням пам’ятника Івану Черняховському, у якій пригрозило Польщі найсерйознішими наслідками.

Знесення меморіалу генерала Івана Черняховського розпочалося 17 вересня у місті Пененжно на півночі Польщі, де він помер від ран у 1945 році.

XS
SM
MD
LG