Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко заявляє про плани збільшити призовний вік


Президент України Петро Порошенко
Президент України Петро Порошенко

Президент України Петро Порошенко заявляє про плани збільшення призовного віку до Збройних сил з 18 до 20 років.

«Але призовники гарантовано не будуть потрапляти до зони проведення АТО. Вік призову буде збільшений з 18 приблизно до 20 років», – сказав Порошенко в інтерв’ю українським каналам, яке транслювалося у неділю, 20 вересня.

Президент наголосив, що влада не відмовлятиметься від призову до служби в армії.

30 липня міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков заявив про необхідність переведення армії на контрактну основу. Він додав, що буде звертатися зі своєю пропозицією до президента.

Українські правозахисники заявляли про масові порушення під час призову і мобілізації. Зокрема, в Харкові, як заявляв директор Харківської правозахисної групи Євген Захаров, правозахисники зафіксували до 200 випадків, коли молодих людей призовного віку затримували і без пояснень доставляли на збірний пункт.

Крім того, на Закарпатті останнім часом почали з’являтися повідомлення про те, що затриманих за підозрою в контрабанді відправляли до військкомату.

Восени 2013 року тодішній президент України Віктор Янукович указом скасував призов до Збройних сил на 2014 рік і визначив перехід на формування армії на контрактних засадах.

У травні 2014 року тоді виконувач обов’язків президента, голова Верховної Ради Олександр Турчинов підписав указ, яким відновлювався призов на строкову військову службу до Збройних сил через агресію Росії.

Крім того, в Україні провели вже кілька хвиль мобілізації військовозобов’язаних запасу через бойові дії на сході України.

XS
SM
MD
LG