Доступність посилання

ТОП новини

На Київщині на військовому полігоні порушуються права мобілізованих – представники омбудсмена


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Представники секретаріату уповноваженого Верховної Ради України з прав людини заявляють про порушення прав мобілізованих військових у навчальному військовому полігоні на території Переяслав-Хмельницького району Київської області.

Як повідомляють у прес-службі уповноваженого з прав людини, такого висновку представники омбудсмена дійшли під час відвідин полігону 17 вересня.

Зокрема, йдеться про можливі факти жорстокого поводження з мобілізованими військовими, зазначається у повідомленні.

Наприклад, під час огляду приміщення колишньої гауптвахти (зі слів командира військової частини, воно не використовується) співробітники секретаріату уповноваженого побачили очевидні ознаки недавнього перебування людей у її камерах (свіжі газети, недопалки, пляшка з питною водою).

Подібні ознаки були виявлені й у металевому контейнері, що є на території наметового табору на території полігону. За непідтвердженими даними, він міг використовуватися для «перевиховання» бійців, які занадто схильні до вживання алкогольних напоїв.

За даними представників омбудсмена, також у спальних приміщеннях на кожного військовослужбовця припадає удвічі менше корисної житлової площі, ніж це передбачене мінімальними стандартами (2 квадратних метри замість 4 квадратних метрів). Крім того, більшість військовослужбовців не забезпечені рушниками і не мають постільної білизни.

У Міноборони наразі ці заяви про порушення прав мобілізованих військових не коментували.

За даними міністра оборони Степана Полторака, за шість хвиль мобілізації до армії призвали 210 тисяч військових.

XS
SM
MD
LG