Доступність посилання

ТОП новини

На фестивалі «Кіношок» українські режисери закликали звільнити Сенцова


Марина Врода на Канському фестивалі
Марина Врода на Канському фестивалі

Лауреатка Канського фестивалю за кращий короткометражний фільм, українська режисерка Марина Врода відмовилася від нагороди фестивалю «Кіношок» в Анапі на знак протесту проти вироку її колезі Олегу Сенцову, повідомляють «grani.ru».

Як розповів один з членів журі, на заключну церемонію Врода принесла плакат на підтримку Сенцова, але його відібрали охоронці. На сцену вона вийшла з табличкою «Свободу Сенцову».

Марина Врода заявила, що відмовляється від диплома «За силу висловлювання», присудженого їй за короткометражний фільм «Равлики», допоки Олег Сенцов не буде звільнений. Її виступ зустріли оплесками. Інша українська режисерка Катерина Горностай, нагороджена спеціальним призом за короткометражний фільм «Віддалік», закликала кінематографістів зробити все від них залежне для звільнення Сенцова. Їй теж аплодували.

«Кіношок» – відкритий фестиваль кіно країн СНД і Балтії, проводиться в Анапі з 1992 року.

Наприкінці серпня українського режисера Олега Сенцова російський суд засудив до 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням у підготовці терактів та іншій підривній діяльності в анексованому Росією Криму. Amnesty International і російський правозахисний центр «Меморіал» визнали Сенцова політв’язнем.

XS
SM
MD
LG