Доступність посилання

ТОП новини

Столтенберґ: ситуація на Донбасі залишається нестійкою


Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ та президент України Петро Порошенко у Львові, 21 вересня
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ та президент України Петро Порошенко у Львові, 21 вересня

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ заявляє, що ситуація на Донбасі залишається нестійкою.

«Припинення вогню переважно підтримується. Це певно мірою надихає, бо раніше цього не було. Але ситуація залишається нестійкою», – сказав він у Львові.

За його словами, Росія продовжує підтримувати сепаратистів, забезпечувати їх озброєннями і навчає їх воювати.

«Ситуація залишається нестабільною, але ми маємо відновити зусилля, щоб зробити Мінські угоди дієвими, щоб вони запрацювали», – зазначає генсекретар НАТО.

Він наголосив, що шлях до миру на Донбасі у виконанні Мінських угод.

«Тому ми повинні забезпечити, щоб вони були виконані повністю, тобто щоб Росія припинила підтримувати сепаратистів на сході України», – додав він.

Столтенберґ 21 вересня прибув з дводенним візитом до України.

Як повідомляє прес-служба НАТО, Столтенберґ зустрінеться з президентом України Петром Порошенком, прем’єром Арсенієм Яценюком та спікером парламенту Володимиром Гройсманом.

Відповідно до мінських домовленостей, на лінії контакту від середини лютого мав діяти черговий режим припинення вогню, а важкі озброєння мали бути відведені. Проте перестрілки й обстріли, і з застосуванням «відведених» озброєнь, тривали. Сторони звинувачували одна одну в порушеннях і провокаціях.

Наприкінці серпня на переговорах у Мінську Тристороння контактна група щодо мирного врегулювання в Україні, а також представники проросійських сепаратистів домовилися про чергове припинення вогню з 1 вересня у зв’язку з початком навчального року. З цього часу режим припинення вогню переважно підтримується. Сторони конфлікту повідомляють про значне зменшення кількості обстрілів.

XS
SM
MD
LG