Доступність посилання

ТОП новини

Надію Савченко привезли в суд російського Донецька


Надія Савченко (архівне фото)
Надія Савченко (архівне фото)

Донецький міський суд Ростовської області Росії сьогодні починає розглядати по суті справу громадянки України, народного депутата Надії Савченко, обвинуваченої у причетності до загибелі російських журналістів на Донбасі.

Судові слухання відбуватимуться у відкритому режимі. Справу Савченко розглядає колегія з трьох суддів. У ході сьогоднішнього засідання прокурор оголосить обвинувальний висновок, після чого підсудна заявить, чи визнає вона провину. Савченко загрожує до 25 років позбавлення волі.

У ході слухань суд має вивчити 39 томів кримінальної справи, допитати потерпілих – родичів загиблих журналістів, свідків й експертів. За даними адвоката Миколи Полозова, сторона обвинувачення заявила близько 60 свідків, серед яких лідер угруповання «ЛНР» Ігор Плотницький.

На думку Полозова, процес «буде стрімким», і до кінця жовтня суд уже винесе вирок. Раніше інший адвокат Надії Савченко Ілля Новиков заявив Радіо Свобода, що вирок українці вже написаний, і термін буде максимальним. Захист не сподівається здобути перемогу в російському суді, але розраховує на підтримку міжнародної спільноти. За словами Новікова, дипломатичний тиск буде наростати і «рано чи пізно» Савченко звільнять.

Українську громадянку, народного депутата Надію Савченко вже понад рік утримують у СІЗО в Росії. Її в Росії, зокрема, обвинувачують у вбивстві двох співробітників російського телебачення, які торік улітку без дозволу української влади перебували під Луганськом.

Савченко і її захист звинувачення відкидають і стверджують, що на момент загибелі російських журналістів її вже захопили сепаратисти, які потім примусово переправили її до Росії.

XS
SM
MD
LG