Доступність посилання

ТОП новини

Столтенберґ та Клімкін підписали угоду про статус представництва НАТО в Україні


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ та міністр закордонних справ України Павло Клімкін підписали угоду про статус представництва НАТО в Україні, повідомляє прес-служба президента України.

Сьогодні представники України та НАТО підписали низку угод про співпрацю.

Столтенберґ 21 вересня прибув з дводенним візитом до України. Раніше міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявляв, що під час візиту Столтенберґа очікується створення повноцінного посольства НАТО в Україні, а сам візит Клімкін назвав «знаковим і символічним».

Сьогодні президент України Петро Порошенко заявив, що підтримка українцями вступу країни в НАТО зростає і зараз вже перевищує 60%.

За даними соцдослідження, проведеного наприкінці липня, на ймовірному референдумі про вступ України до НАТО за це проголосували б 64 відсотки його умовних учасників, проти були б 28,5 відсотка.

Наприкінці 2014 року Верховна Рада підтримала президентський законопроект про відмову України від позаблокового статусу.

У НАТО наголошують, що позиція союзу залишається незмінною: Україна має право на вступ, коли Київ висловить бажання вступати і виконає необхідні умови, і «двері завжди залишаються відчиненими». Натомість Росія вимагає «гарантій невступу України в НАТО».

Україна офіційно відмовилася від попереднього курсу на вступ до НАТО 2010 року, відразу після приходу до влади тодішнього президента Віктора Януковича.

XS
SM
MD
LG