Доступність посилання

ТОП новини

На Генасамблеї ООН Росія виглядатиме неадекватним суб’єктом геополітичного процесу – експерт


Політична карикатура Олексія Кустовського. До очікуваного виступу президента Росії Володимира Путіна на сесії Генеральної асамблеї ООН
Політична карикатура Олексія Кустовського. До очікуваного виступу президента Росії Володимира Путіна на сесії Генеральної асамблеї ООН

Папа Франциск, Порошенко, Путін, Меркель і Шакіра виступлять у штаб-квартирі ООН

На ювілейне 70-е засідання Генеральної асамблеї ООН з’їдеться безпрецедентна кількість престижних делегатів, обіцяють організатори. Планують бути лідери США, України, Росії, Китаю, Ірану та Куби, а також тисячі бізнесменів і громадських активістів. А для папи Римського Франциска, який теж приїде на засідання, співатиме колумбійська співачка Шакіра. Загалом, прогнозують українські експерти, президенту Путіну буде некомфортно на Генасамблеї через агресію щодо України.

Засідання Генасамблеї ООН, що розпочнеться 25 вересня, поб’є власні рекорди «зіркових» спікерів, пообіцяла посол США в ООН Саманта Пауер. За її словами, тиждень високого представництва на Генеральній асамблеї завжди відомий як майданчик для дипломатичних контактів».

Виступ голови Католицької церкви папи Франциска відкриє Генеральну асамблею ООН у Нью-Йорку. Він уже прибув до США 23 вересня із першим офіційним і пастирським візитом.

Візит папи Римського – це дуже рідкісне явище для штаб-квартири ООН. Прес-служба організації повідомляла, що востаннє предстоятель Католицької церкви – Іван Павло II – виступав на загальнополітичній дискусії Генасамблеї ООН у 1995 році.

Уряд США багато місяців працював над варіантами, як гарантувати папі Римському безпеку. Колишній співробітник Секретної служби США в інтерв’ю CNN говорив, що про охорону Франциска під час його візиту до Америки дбатимуть 45 тисяч правоохоронців. Також для папи співатиме Шакіра, яка є послом доброї волі ЮНІСЕФ.

Коли про наміри папи вперше за 20 років приїхати на Генасамблею стало відомо у березні, то генсекретар ООН Пан Ґі Мун заявляв, що візит його святості «надихне міжнародне співтовариство на те, щоб подвоїти зусилля з досягнення загальної людської гідності шляхом забезпечення соціальної справедливості, толерантності і розуміння серед усіх народів світу».

Варто очікувати, що папа у зверненні порушить питання міжнародних подій. Зокрема, в перебігу своєї поїздки на Кубу та США в інтерв'ю «ТАСС» він прокоментував, що «без Росії сьогодні не можна вирішити жодної найважливішої світової проблеми».

Штаб-квартира ООН в Нью-Йорку (фото архівне)
Штаб-квартира ООН в Нью-Йорку (фото архівне)

Порошенко хоче порушити питання російського вето в ООН

Президент Китаю Сі Цзіньпін також візьме участь у пленарному засіданні Генасамблеї, – це буде його дебют як лідера Китаю.

Нечасто приїжджають у штаб-квартиру ООН канцлер Німеччини Анґела Меркель, президент Росії Володимир Путін, президент Ірану Хасан Роугані та лідер Куби Рауль Кастро.

Президент України Петро Порошенко в рамках візиту на Генасамблею виступатиме двічі. Він говоритиме про права кримськотатарського народу, дотримання цінностей Статуту ООН, а також порушить питання протидії гібридним війнам. Виступаючи на щорічній українській конференції YES, він анонсував і тему скасування права вето у Росії.

«Треба об’єднати наші зусилля для вдосконалення та посилення інструментів, які покликані служити принципам міжнародного права. Агресія Росії проти України наочно показала хиби цього влаштування», – зазначив Порошенко.

Президент Росії Володимир Путін виступить 28 вересня і говоритиме про Сирію і необхідність об’єднатися для боротьби з тероризмом.

Українські експерти часто висловлюють занепокоєння, що після засідання Генасамблеї ООН конфлікт на Донбасі загостриться, адже Путіну більше не треба буде «тримати марку» перед світовими лідерами.

На думку політолога Олесі Яхно, у штаб-квартирі ООН цьогоріч увагу приділятимуть не лише загальносвітовим викликам, проте і російсько-українському конфлікту зокрема.

«Я думаю, що всі лідері крупних геополітичних суб’єктів, у тому числі Путін, намагатимуться говорити про глобальний порядок денний: боротьба з тероризмом, проблема біженців. І на цьому акцентуватиме Путін для того, щоби показати, що без Росії світ не може вирішувати глобальні проблеми», – каже політолог.

Водночас, зазначає вона, світові лідери публічно обговорюватимуть ефективність ООН, авторитет якої суттєво підірвала сама Росія. Також Яхно допускає, що обговорюватимуть реформування організації, а також питання вето для Росії також звучатиме – чи офіційно чи непублічно.

«Росія виглядатиме неадекватним, хоч і крупним суб’єктом геополітичного процесу», – резюмує Яхно.

Загалом, прогнозує політолог, Володимиру Путіну навряд чи буде дуже комфортно на 70-й Генасамблеї ООН – позиція інших держав щодо Росії, як і упродовж останнього року, залишиться консолідованою. І навіть якщо конкретних штрафних санкцій проти Кремля не буде – процес обговорення вже запуститься.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG