Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ занепокоєна зростанням жертв мін на Донбасі і закликає до розмінування


Александр Гуґ (©Shutterstock)
Александр Гуґ (©Shutterstock)

Останнім часом кількість жертв, пов’язаних із наземними мінами, боєприпасами, що не вибухнули, а також мінами-пастками продовжує зростати, заявляють спостерігачі ОБСЄ.

Заступник голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Александр Гуґ закликав сторони конфлікту розмінувати заміновану територію в Донецькій і Луганській областях.

«Ті, хто встановив ці міни у порушення Мінських угод, має їх прибрати. І як перший крок вони повинні надати карти всіх зон, де закладена вибухівка. Також вони повинні надавати допомогу жертвам, за яких вони несуть відповідальність», – сказав він.

За словами представника місії ОБСЄ, наземні міни, боєприпаси і вибухонебезпечні залишки війни загрожують життю цивільних людей, перешкоджають використанню полів, ремонту систем газо-, водо- й електропостачання.

За словами Гуґа, місія поширює матеріали про небезпеку мін – у школах й інших громадських місцях.

Останнім часом жертви серед військових, про які повідомляють у штабі АТО, а також жертви серед цивільного населення, пов’язні із закладеними під землею мінами і розтяжками.

У червні у НАТО заявили, що створять новий трастовий фонд, який профінансує програми з розмінування звільнених українськими військами територій та знищення саморобних вибухових пристроїв.

У квітні в Державній службі з надзвичайних ситуацій заявляли, що на потребує розмінування Донбасі територія площею близько семи тисяч квадратних кілометрів.

XS
SM
MD
LG