Доступність посилання

ТОП новини

Іракські єзиди закликають суд у Гаазі розглянути дії «Ісламської держави» на ознаки геноциду


Єзиди вийшли на акцію протесту у Швейцарії з вимогою «Врятуйте наших дівчат від «Ісламьскої держави», серпень 2015 року
Єзиди вийшли на акцію протесту у Швейцарії з вимогою «Врятуйте наших дівчат від «Ісламьскої держави», серпень 2015 року

Одна з меншин Іраку, єзиди, просить Міжнародний кримінальний суд розслідувати імовірні злочини угруповання «Ісламська держава».

Дві групи єзидів за підтримки курдського регіонального уряду в Іраку представили доповідь, у якій задокументували «систематично здійснювані звірства геноциду, що підпадають під юрисдикцію Міжнародного кримінального суду». Про це 24 вересня заявив керівник правозахисної організації єзидів Мурад Ісмаель.

У доповіді йдеться про вбивства понад 700 чоловіків, хворих і літніх людей, зґвалтування і поневолення тисяч жінок, викрадення дітей.

Угруповання «Ісламська держава» відкрито заявляло, що хоче знищити релігію єзидів, яку розглядає як язичницьку.

Єзиди вірять у єдиного бога, але їхня віра пов’язана з древніми іранськими релігійними традиціями, а не з канонічними єврейськими, християнськими або ісламськими текстами.

У Міжнародному кримінальному суді цього року заявляли, що не можуть розслідувати імовірні злочини угруповання «Ісламська держава», оскільки Ірак і Сирія не визнали його юрисдикції.

У доповіді єзидів є імена 20 бойовиків угруповання «Ісламська держава» з країн, які підписали Римський статут, що визначає діяльність Міжнародного кримінального суду. За даними самих радикальних ісламістів, бойовиків-іноземців у складі «Ісламської держави» є від 5 до 7 тисяч.

XS
SM
MD
LG