Доступність посилання

ТОП новини

Україна направила Казахстану ноту через підручники, де Крим називають Росією


Посольство України в Казахстані направило в Міністерство закордонних справ Казахстану ноту протесту у зв’язку з казахстанськими підручниками для середніх шкіл, в яких Крим вказується як суб’єкт Російської Федерації, заявляє тимчасовий повірений у справах України в Казахстані.

Відповідна заява розміщена на сайті посольства 25 вересня.

У заяві йдеться, що поширення інформації, яка міститься у шкільних підручниках, «суперечить позиції як міжнародної спільноти, так і керівництва Республіки Казахстан, яке неодноразово заявляло про свою підтримку територіальної цілісності України».

Посольство України повідомляє, що звернулося до МЗС і Міністерство освіти і науки Казахстану з проханням «сприяти негайному відкликанню зазначених підручників із середніх шкіл».

У заяві також наголошується, що «певна частина казахстанського суспільства глибоко інфікована російською пропагандою», у зв’язку з чим в посольстві бачать необхідність посилювати «інформаційну безпеку країни шляхом обмеження мовлення російських телеканалів».

Прес-аташе посольства України в Казахстані Ірина Блащук у коментарі казахстанській службі Радіо Свобода заявила, що нота протесту відправлена вранці 25 вересня в МЗС Казахстану, зазначивши, що дипломатичне представництво сподівається отримати відповідь найближчим часом.

Прес-секретар Міністерства закордонних справ Казахстану Ануар Жайнаков повідомив, що не знає про ноту протесту від української сторони, зазначивши, що «інформація з’ясовується».

Раніше повідомлялося, що видавництво «Мектеп» у Казахстані, що займається випуском підручників для середніх шкіл, у трьох підручниках для казахських шкіл вказало Крим як територію Росії.

Верховна Рада України офіційно оголосила початком тимчасової російської окупації Криму 20 лютого 2014 року. Країни Заходу не визнають приєднання Криму до Росії і називають це анексією. Росія заперечує окупацію півострова і заявляє, що відновила «історичну справедливість».

XS
SM
MD
LG