Доступність посилання

ТОП новини

«Нафтогаз»: умова досягнення газових домовленостей з Росією – комплексний пакет угод


У «Нафтогазі» заявляють, що українська сторона готова прийняти запропоновані Росією умови постачання газу на період опалювального сезон, але за умови підписання комплексного пакету угод.

«Такий пакет включатиме як додаток до договору між «Нафтогазом» та «Газпромом», укладений керівниками компаній, так і зобов’язуючий тристоронній протокол, підписаний належним чином авторизованими представниками урядів України, Росії та Європейської комісії», – мовиться у повідомленні «Нафтогазу», оприлюдненому у п’ятницю, 25 вересня.

«Щоб зимовий пакет був ефективним та належним чином виконувався, уряд України має забезпечити транспортування газу європейським споживачам у відповідності до умов контракту між «Нафтогазом» та «Газпромом». Крім того, український уряд має забезпечити достатнє фінансування «Нафтогазу» для закупівлі газу. Ефективне рішення також має включати зобов’язання Єврокомісії надавати Україні необхідну фінансову підтримку для реалізації затверджених домовленостей», – наголошують у «Нафтогазі».

В українській компанії повідомляють, що «невід’ємною частиною угоди має бути зобов’язання російського уряду не скасовувати своє рішення щодо надання знижки на газ за рахунок перегляду мита до кінця першого кварталу 2016 року».

Сьогодні, 25 вересня, у Брюсселі очікується підписання представниками Києва, Москви та Євросоюзу так званого «зимового пакету» з умовами, ціноутворенням, термінами постачань в Україну російського газу.

Перед тристоронніми газовими переговорами міністр енергетики України Володимир Дерчишин заявив, що ціна у межах 227 доларів за тисячу кубометрів російського газу виглядає найбільш справедливою.

На переговорах Росію представлює міністр енергетики Олександр Новак, який перед засіданням зауважив, що наприкінці дня очікує підписання «зимового протоколу», де «має бути врахована знижка в 20 доларів».

Від 1 липня Україна припинила закуповувати газ у Росії до узгодження умов постачання. Після завершення 31 березня чинності так званого «зимового» пакету Україна і Росія за посередництва Єврокомісії ведуть переговори про умови продовження постачання газу.

XS
SM
MD
LG