Доступність посилання

ТОП новини

Україна відшкодовуватиме збитки за анексію Криму за схемою «ЮКОСа» – Логвинський


Георгій Логвинський
Георгій Логвинський

Стягнення збитків за позовами України до Росії у зв’язку з окупацією Криму відбуватиметься за рахунок арешту російського майна за кордоном. Про це заявив народний депутат України Георгій Логвинський за результатами роботи міжвідомчої робочої групи при Міністерстві юстиції України з питань стягнення збитків, завданих окупацією Криму, повідомляє «Крим.Реалії».

За словами Логвинського, влада України вже подала чотири міждержавні позови до Росії. Ще понад сотня позовів до міжнародних судів надійшли від правозахисників і адвокатів.

Однак, за словами Логвинського, реальне стягнення шкоди за цими позовами може бути ускладнене, оскільки Конституційний суд Росії визнав пріоритет російської Конституції над міжнародним законодавством.

«Коли ми з моїми колегами, юристами, адвокатами аналізували всі угоди між Росією і Україною, виявилось, що, практично, у всіх замість арбітражного застереження написано: «вирішується дипломатичними узгодженнями». Тобто, упродовж 20-ти років дипломати з Росії закладали вже можливість порушення наших прав і тих даних, які внесені до цих угод», – говорить народний депутат.

Тому у питанні стягнення шкоди з Росії через анексію Криму українська влада діятиме за схемою відомої справи російської нафтової компанії «ЮКОС», зазначає Логвинський.

«Є всім відома компанія «ЮКОС», якій теж прогнозували неможливість реалізації свого судового рішення. Разом із тим, на підставі рішення у справі «ЮКОСа» сьогодні заарештоване майно Росії за кордоном більш ніж на 60 мільярдів. Ми маємо всі правові можливості на підставі такого ж рішення суду, винесеного на території нашої країни, оскільки Крим – це територія України, арештовувати рахунки Росії у Швейцарії, Америці. Закордонне майно Росії – це кілька мільярдів», – стверджує Георгій Логвинський.

Наразі українська влада оцінює збитки від російської окупації Криму у розмірі 1,2 трильйона гривень. Найближчим часом цю суму планують подвоїти.

«ЮКОС» була провідною нафтовою компанією Росії, існувала з 1993 по 2007 рік. 1 серпня 2006 року «ЮКОС» оголосили банкрутом. Акціонери «ЮКОСа» подали позов до Міжнародного третейського арбітражного суду в Гаазі. Суд задовольнив позов, оцінивши втрати акціонерів у результаті примусового відчуження компанії у розмірі 50 мільярдів доларів.

Рішенням суду Росія зобов’язана виплатити позивачам цю суму.

16 березня 2014 року на території Криму і міста Севастополя відбувся так званий референдум про статус півострова, за результатами якого Росія включила Крим до свого складу. Ні Україна, ні Європейський союз, ні США не визнали це голосування і вважають, що Крим Росія анексувала. Росія заперечує факт анексії, кажучи про «відновлення історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG