Доступність посилання

ТОП новини

Верховний лідер Ірану зажадав вибачень від Саудівської Аравії через трагедію у Мецці


Верховний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї
Верховний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї

Верховний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї заявляє, що Саудівська Аравія має вибачитися за численні випадки смертей паломників в результаті тисняви під час хаджу до Мекки.

«Саудівська Аравія повинна взяти на себе відповідальність і попросити вибачення у мусульманам і сімей загиблих», – сказав Хаманеї.

Його слова прозвучали на наступний день після того, як іранський президент Хасан Роугані зажадав розслідування тисняви в Мецці.

Чиновники Саудівської Аравії кажуть про 769 загиблих і понад 900 поранених в результаті тисняви у Мецці, що сталася 24 вересня. Тегеран заявляє, що серед загиблих було 136 іранців, ще 102 їхні співвітчизники були поранені. Іран також закликав Саудівську Аравію знайти 344 іранці, які вважаються зниклими безвісти.

Іранські лідери зокрема звинувачують офіційних осіб Саудівської Аравії у поганому керуванні великими натовпами паломників, що призвело до смерті багатьох із них. Прокурор країни сказав раніше, що домагатиметься суду над королівською сім'єю Саудівської Аравії за цей злочин в «міжнародних судах».

Цьогоріч 5-денний хадж у Саудівській Аравії – традиційне паломництво мусульман до святинь ісламу – розпочався 22 вересня, а завершився напередодні, 26-го.

Смерть під час хаджу для адептів ісламу є ознакою особливого благословення. Вони вірять, що такий загиблий одразу потрапляє до раю.

XS
SM
MD
LG