Доступність посилання

ТОП новини

У Нідерландах зібрали понад 450 тисяч підписів за референдум щодо асоціації України з ЄС


Нідерландський веб-сайт новин GeenStijl зібрав понад 450 тисяч підписів, щоб зобов’язати владу цієї країни провести референдум щодо доцільності закону про ратифікацію Нідерландами Угоди про асоціацію України з ЄС.

«Ви зробили це з любові до демократії у Нідерландах і Європі і для того, щоб послати сигнал до Гааги і Брюсселя», – мовиться у зверненні видання до читачів, опублікованому у неділю, 27 вересня.

Згідно з нещодавно ухваленим нідерландським законом, результати такого референдуму щодо вже ухваленого законодавчого акту матимуть лише «консультативний» характер. У разі, якщо референдум буде визнаний таким, що відбувся, а більшість учасників проголосує проти ратифікації угоди про асоціацію між Україною та ЄС, парламент Нідерландів муситиме знову розглянути це питання, але ніяк не буде зобов’язаний відхиляти ратифікацію.

GeenStijl – сатиричний сайт новин. Він є одним з найпопулярніших в Нідерландах.

Зібрати підписи вдалося завдяки інтенсивній інтернет-кампанії блогу GeenStijl, групи громадян Burgercomité EU (Комітет громадян ЄС) і євроскептичного центру «Форум для демократії».

Автори ініціативи вважають, що у Нідерландах зростає невдоволення тим, як і куди рухається ЄС. Вони побоюються, що Угода про асоціацію стане першим кроком до членства України у Євросоюзі.

При цьому вони не приховують, що саме цей законодавчий акт – про ратифікацію угоди з Україною – як предмет для референдуму трапився їм під руки майже випадково: він став одним із перших ухвалених після набуття чинності новим законом про референдум, який підпав під можливість такого референдуму.

Нідерланди ратифікували Угоду про асоціацію України з ЄС влітку 2015 року.

Наразі із 28 країн-членів ЄС ратифікація угоди ще триває в Бельгії, де її мають схвалити загалом вісім різних законодавчих органів; за неї ще не починали голосувати в однопалатних парламентах Греції й Кіпру. Залишається поставити підпис президентові Італії під уже ухваленою ратифікацією й передати документи про це до Брюсселя. За Нідерландами тільки останній згаданий технічний крок – передача ратифікаційної грамоти на офіційне зберігання. Також угоду, після завершення ратифікаційних процедур усіма 28 країнами-членами, має затвердити Рада Євросоюзу.

Після цього угода, остаточно підписана сторонами у червні 2014 року, почне діяти в повному обсязі. Але ще до завершення ратифікації угоди її політична частина вже працює в режимі тимчасового застосування від початку листопада 2014 року, а економічна частина, включно із зоною вільної торгівлі, так само запрацює з 1 січня 2016 року – принаймні в режимі тимчасового застосування, якщо її ратифікація доти не завершиться.

XS
SM
MD
LG