Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко закликає не допустити повторення злочинів тоталітаризму


Петро Порошенко (©Shutterstock)
Петро Порошенко (©Shutterstock)

Президент України Петро Порошенко заявляє, що українці мають докласти усіх зусиль, щоб не допустити повторення злочинів тоталітаризму у майбутньому. Про це глава держави заявив у зверненні до українців щодо вшанування пам’яті жертв масових розстрілів у Бабиному Яру в окупованому нацистами Києві.

У зверненні, оприлюдненому на сайті глави держави, президент нагадав, що понад 100 тисяч мирних жителів – євреїв, українців, ромів, представників інших національностей, а також військовополонених, учасників українського визвольного руху, в’язнів Сирецького концтабору були розстріляні у Бабиному Яру.

«На жаль, в Україні є чимало місць горя і страждань, які принесла війна. Майже в кожному обласному архіві зберігаються документи з інформацією про масове знищення нацистами місцевого населення. Всі ці злочини проти людяності були здійснені режимом, який мав шовіністичні амбіції підкорити весь світ», – йдеться у зверненні.

Порошенко відзначив, що український народ вже другий рік поспіль веде «героїчну боротьбу за суверенітет і територіальну цілісність». «В ім’я гідного життя і мирного розвитку нашої держави маємо докласти усіх зусиль, аби зупинити агресора та не допустити повторення злочинів тоталітаризму у майбутньому», – сказав президент.

Під час німецької окупації урочище Бабин Яр у Києві стало місцем масових розстрілів мирного населення. В основному, винищення зазнали євреї і роми, а також військовополонені і члени ОУН. Є різні дані щодо кількості загиблих у Бабиному Яру – від 70 до 200 тисяч людей.

XS
SM
MD
LG