Доступність посилання

ТОП новини

У Росії закликають ЄС запровадити санкції проти суддів Конституційного суду


Михайло Аншаков
Михайло Аншаков

Глава Товариства захисту прав споживачів Росії«Громадський контроль» Михайло Аншаков закликав Європейський союз внести до списку санкцій суддів Конституційного суду Росії через їхню причетність до анексії Криму.

Текст звернення Аншаков опублікував на своїй сторінці в Facebook. Під ним підписалися він сам і його колеги Костянтин Селезньов і Валерій Відставних.

У зверненні йдеться, що судді Конституційного суду визнали допустимість «приєднання частини території іншої держави до складу Росії без згоди самої держави», а згодом відмовили у розгляді по суті скарги про визнання неконституційним закону про «приєднання» Криму до Росії.

Аншаков повідомив, що аналогічні заяви були відіслані послам Норвегії, США, Австралії, Нової Зеландії й Канади, щоб «всякий там закордонний шопінг, банкінг, нерухомість у країнах з м’яким кліматом і розвиненими правовими системами та інші непотребства «бездуховного» Заходу їх більше не спокушали», написав Аншаков.

17 вересня Конституційний суд Росії відмовився розглядати скаргу на російський закон про «приєднання Криму», подану Товариством захисту прав споживачів. Суд пояснив це тим, що заява правозахисників не належить до його компетенції. В опублікованому на сайті суду рішенні також зазначалося, що постанова про «прийняття Криму до складу Росії» є остаточною і не може бути оскаржена.

Товариство захисту прав споживачів «Громадський контроль» оскаржило закон «Про прийняття Криму і Севастополя до складу Росії» наприкінці липня. На думку заявників, «приєднання півострова», як називають у Росії його окупацію і спробу анексії, зокрема, порушує принцип верховенства міжнародного права, закріпленого в російській Конституції.

Це саме товариство в червні вже рекомендувало російським туристам, які хочуть відвідати Крим, отримувати дозвіл на це від української влади. Посилаючись на чинні норми міжнародного права, юристи «Громадського контролю» пояснили, що правовий статус Криму і міста Севастополя – окупована територія. Організація також зазначала, що Росія не денонсувала міжнародні договори і угоди, в яких визнана територіальна цілісність України разом із Кримом, і не підписувала з Україною нового мирного договору, який би легітимував анексію півострова.

Тоді у Кремлі ці поради назвали «абсурдними», президент Росії Володимир Путін назвав їх «обслуговуванням інтересів іноземних держав», а «Роскомнагляд» блокував доступ до сайту організації на території Росії і домоглася видалення тексту пам’ятки навіть із інтернет-архіву Wayback Machine (її далі можна знайти в перепублікаціях на інших сайтах).

XS
SM
MD
LG