Доступність посилання

ТОП новини

Голова ОБСЄ привітав домовленість про відведення озброєнь на Донбасі


Івица Дачич, архівне фото
Івица Дачич, архівне фото

Чинний голова Організації з безпеки і співпраці в Європі, міністр закордонних справ Сербії Івица Дачич привітав домовленість про відведення танків, артилерії калібру до 100 міліметрів і мінометів калібру до 120 міліметрів на сході України, досягнену в робочій підгрупі з безпеки Тристоронньої контактної групи в Мінську.

Як мовиться в його заяві, ця домовленість – добра ознака бажання всіх сторін продовжити мирний процес, який, на його думку, є єдиним шляхом до спільної мети – повернення до стану миру.

Ця домовленість також стане додатковою підтримкою для зміцнення перемир’я, що тримається вже майже місяць, додав він.

Як заявив Дачич, тепер настав час далі збільшити рівень довіри між усіма сторонами і прискорити втілення заходів у політичній, гуманітарній і економічній галузях, щоб просунути далі мирний процес і зробити наступні кроки до повного виконання мінських домовленостей.

Раніше у вівторок, 29 вересня, на засіданні Тристоронньої контактної групи в білоруському Мінську підписали давно очікувану й нарешті підготовану в робочій підгрупі з питань безпеки домовленість про відведення озброєнь калібру до 100 міліметрів від лінії контакту сторін конфлікту в частині Донбасу.

Відведення мають здійснити у два етапи, окремо в північній і південній частині зони АТО.

Перший етап, у секторі «Північ» у частині Луганщини, має початися через два дні після початку повного припинення вогню. Досягнена домовленість передбачає відведення на 15 кілометрів від лінії контакту з кожного боку спочатку танків, потім артилерії, а потім мінометів калібру до 120 міліметрів. Цей етап має завершитися через 15 днів. Другий етап, так само поступовий за типами озброєнь, у секторі «Південь», що охоплює невелику частину Луганщини і всю Донеччину, має протривати 24 дні.

Організація з безпеки і співпраці в Європі буде здійснювати контроль за цим відведенням шляхом моніторингу і верифікації, додав її спеціальний представник Мартін Сайдік.

Крім того, цього дня в Мінську також зустрічалися дві з робочих підгруп контактної групи, з політичних питань і з безпеки. Перша з них обговорювала, серед іншого, можливості проведення місцевих виборів на окупованій частині Донбасу відповідно до мінських домовленостей. Донецькі й луганські сепаратисти наразі мають намір провести власні «вибори» на пряме порушення цих домовленостей, що може призвести до зриву мирного процесу.

XS
SM
MD
LG