Доступність посилання

ТОП новини

Голова Європейської ради нагадав, що спроба анексії Криму є порушенням Статуту ООН


Дональд Туск, архівне фото
Дональд Туск, архівне фото

Президент Європейської ради Дональд Туск нагадав у вівторок, що минулорічна спроба Росії силою анексувати український Крим є порушенням Статуту Організації Об’єднаних Націй.

Виступаючи на сесії Генеральної асамблеї ООН, він наголосив, що це стало одним із головних викликів, які постали нині перед Європою, «небачені й нечуті вже десятиліттями».

«Європейські лідери мусять шукати відповідь на наслідки силової зміни кордонів на нашому континенті, як-то в Україні, на порушення Статуту ООН», – сказав Туск про цей виклик.

Іншими, за його словами, є війни, що палають на південь і на схід від кордонів Європи, криза з біженцями, напади терористів усередині Європи й економічні труднощі деяких країн-членів Європейського союзу.

Але, запевнив Туск, Європа й далі так само віддана своїм цінностям і цілям, як і будь-коли, і не зійде зі свого курсу, незважаючи на ці виклики.

У вівторок, 28 вересня, президент США Барак Обама у своєму виступі на сесії Генасамблеї ООН теж критикував Росію за анексію Криму і подальшу агресію на сході України.

Як заявив Обама, «ми не можемо залишатися осторонь, коли суверенітет і територіальна цілісність держави кричуще порушується». При цьому він наголосив: «Якщо це мине без наслідків в Україні, то це може статися і з будь-якою іншою державою, представленою тут», – сказав Обама. Він наголосив, що саме це стало підставою для санкцій, які США та їхні союзники запровадили проти Росії, а не бажання повернутися до Холодної війни.

Із найрізкішим виступом щодо дій Росії проти України виступив у вівторок президент України Петро Порошенко.

XS
SM
MD
LG