Доступність посилання

ТОП новини

Іран намагається знищити Ємен – президент Хаді


Президент Ємену Абд-Раббу Мансур Хаді
Президент Ємену Абд-Раббу Мансур Хаді

Іран намагається знищити Ємен, підтримуючи антиурядові сили в цій країні. Про це сказав 29 вересня президент Ємену Абд-Раббу Мансур Хаді, виступаючи на загальних дебатах у рамках 70-ї сесії Генеральної асамблеї ООН.

«Ми втягнуті в цю битву, щоб країна не потрапила до рук Ірану, який хотів би бачити руйнування Ємену», – твердить президент Хаді.

Він тільки минулого тижня повернувся на батьківщину з вигнення в Саудівській Аравії. Це сталося через рік після того, як сили, лояльні ватажкові протиурядовго шиїіського угруповання Хуті, захопили значну частину країни.

Президент Ємену Абд-Раббу Мансур Хаді зміг повернутися до порового міста Адена тільки за допомогою очолюваної Саудівською Аравією коаліції арабських держав, яка бомбардувала позиції бойовиків і блокувала порти для запобігання імпорту зброї з Ірану.

Хаді звинуватив сили Хуті в гуманітарній кризі в країні і додав, що це може кваліфікуватися як «геноцид». За оцінками ООН, понад 80% населення Ємену потерпає від голоду й потребує медичної допомоги.

Незалежні спостерігачі натомість вважають, що більшість смертей і руйнувань спричинила блокада і повітряні удари. Цього тижня внаслідок такого авіаудару на весіллі загинула 131 людина.

Офіційний Тегеран заявляє, що «Іран ніколи не втручався у державні справи будь-якої країни і ніколи не робитиме цього».

XS
SM
MD
LG