Доступність посилання

ТОП новини

Штаб АТО: бойовики зосередили біля лінії контакту важке озброєння


Техніка проросійських сепаратистів, архівне фото
Техніка проросійських сепаратистів, архівне фото

Речник Адміністрації президента з питань АТО Андрій Лисенко заявляє, що, незважаючи на режим тиші, проросійські сепаратисти біля лінії контакту зосередили значні сили та важке озброєння, що суперечить Мінським домовленостям.

Водночас сепаратисти звинувачують українських військових у зосередженні важких озброєнь біля лінії контакту сторін конфлікту на Донбасі.

29 вересня на засіданні Тристоронньої контактної групи в білоруському Мінську підписали давно очікувану й нарешті підготовану в робочій підгрупі з питань безпеки домовленість про відведення озброєнь калібру до 100 міліметрів від лінії контакту сторін конфлікту в частині Донбасу.
Відведення мають здійснити у два етапи, окремо в північній і південній частині зони АТО.

Перший етап, у секторі «Північ» у частині Луганщини, має початися через два дні після початку повного припинення вогню. Досягнена домовленість передбачає відведення на 15 кілометрів від лінії контакту з кожного боку спочатку танків, потім артилерії, а потім мінометів калібру до 120 міліметрів. Цей етап має завершитися через 15 днів.

Другий етап, так само поступовий за типами озброєнь, у секторі «Південь», що охоплює невелику частину Луганщини і всю Донеччину, має протривати 24 дні.

Організація з безпеки і співпраці в Європі буде здійснювати контроль за цим відведенням шляхом моніторингу і верифікації.

Відповідно до Мінських домовленостей, на лінії контакту від середини лютого мав діяти черговий режим припинення вогню, а важкі озброєння мали бути відведені. Проте перестрілки й обстріли, і з застосуванням «відведених» озброєнь, тривали, а сторони звинувачували одна одну в порушеннях і провокаціях. Від 1 вересня режим припинення вогню переважно підтримується. Сторони конфлікту повідомляють про значне зменшення кількості обстрілів.

XS
SM
MD
LG