Доступність посилання

ТОП новини

У США висловили занепокоєння, що удари Росії в Сирії спрямовані не проти «Ісламської держави»


Після російського повітряного удару по місту Тель-Біса у провінції Хомс, 30 вересня 2015 року. Це місто контролює світська «Вільна сирійська армія», ісламістів у ньому немає
Після російського повітряного удару по місту Тель-Біса у провінції Хомс, 30 вересня 2015 року. Це місто контролює світська «Вільна сирійська армія», ісламістів у ньому немає

У США висловлюють занепокоєння з приводу того, що, як виглядає, перші офіційно здійснені повітряні удари військ Росії на підтримку режиму президента Сирії Башара аль-Асада були здійснені не проти екстремістського угруповання «Ісламська держава», як обіцяла Москва.

Зокрема, неназваний американський посадовець заявив агентству «Ройтерз», що удари російської бойової авіації були спрямовані на території, де немає бойовиків «Ісламської держави», а діють інші супротивники сирійського режиму.

Ідеться в першу чергу про околиці міста Хомса, де спільні удари російської й сирійської урядової бойової авіації підтвердило сирійське державне телебачення. Загалом, за цим повідомленням, удари були здійснені по семи місцевостях.

Також західні аналітики звертають увагу, що в околицях Хомса немає бойовиків «Ісламської держави». Зокрема, аналітик Томас П’єррет із Університету Единбурга сказав Радіо Свобода, що там діють різноманітні сили – від «Вільної сирійської армії» (сил світської опозиції) до угруповання «Джабгат ан-Нусра» («Фронт перемоги» – ісламістська організація, що заявляє про себе як про частину мережі «Аль-Каїда»), – але ніякої «Ісламської держави» там точно немає.

У Росії про ці перші офіційно завдані удари в Сирії заявили, що вони були спрямовані проти позицій, техніки і складів, які, на думку Москви, належать саме «Ісламській державі».

Саме підтримка сирійського режиму, якому вже відмовили в легітимності багато країн Заходу й арабського світу, в його протистоянні «Ісламській державі» була заявленою метою російської воєнної операції в Сирії.

Удари були здійснені негайно по тому, як у Росії верхня палата парламенту, Рада федерації, одноголосно схвалила запит президента Володимира Путіна про використання російських Збройних сил поза межами країни, а президент Сирії Башар аль-Асад офіційно звернувся до Москви по воєнну підтримку.

Ці удари відразу ж підтримала Російська православна церква – її представник назвав боротьбу проти тероризму «священною».

За повідомленнями, в перебігу цих ударів були вбиті не менш як 27 цивільних сирійців, іще десятки були поранені. Серед жертв і потерпілих є жінки й діти. Інші джерела говорять і про близько 50 загиблих мирних мешканців.

Удари російських військ у Сирії також призвели до зростання напруженості у відносинах зі США, бойова авіація яких є головною силою міжнародної коаліції проти «Ісламської держави» в Сирії й Іраку; ця коаліція воює проти ісламістів на підтримку світської сирійської опозиції.

Як повідомляв речник Державного департаменту США Джон Кербі, Москва попередила Вашингтон про ці удари лише за годину до них і при цьому вимагала, щоб авіація США припинила свої дії в повітряному просторі Сирії. Але, як заявив Кербі, у США відкинули вимогу Росії і підтвердили, що авіація коаліції діятиме, як і раніше, за власними планами.

XS
SM
MD
LG