Доступність посилання

ТОП новини

У Казахстані виправлять підручники з «російським» Кримом


У Казахстані до шкільних підручників, в яких Крим вказаний як «суб'єкт у складі Російської Федерації», внесуть корективи. Таке рішення ухвалене за підсумками засідання комітету з контролю у сфері освіти і науки міністерства освіти і науки, повідомляє Радіо Азаттик – казахстанська служба Радіо Свобода.

Рішення про внесення коригувань у комітеті пояснили прагненням до «об'єктивного викладу матеріалу щодо цих питань» і тим, що при складанні підручників не був використаний «весь фактологічний ряд».

«Зокрема, щодо теми Криму видавництво і автори не відобразили повною мірою офіційну позицію Казахстану, а також позицію світової спільноти», – мовиться в прес-релізі.

«Учасники комісії дійшли висновку, що в підручниках географії та всесвітньої історії за 10-й і 11-й класи видавництва «Мектеп» був викладений фактологічний матеріал без оціночних суджень», – мовиться в повідомленні прес-служби відомства.

Напередодні посольство України в Казахстані адресувало ноту протесту Астані у зв'язку з тим, що в підручниках географії за 10-й і 11-й клас видавництва «Мектеп» анексований Москвою український півострів Крим зазначений «суб'єктом» Російської Федерації. Тимчасовий повірений у справах України в Казахстані заявив, що інформація, яка міститься в підручниках для середніх шкіл, суперечить позиції міжнародного співтовариства і Астани, яка неодноразово заявляла про свою підтримку територіальної цілісності України.

Верховна Рада України офіційно оголосила початком тимчасової окупації Криму 20 лютого 2014 року. Країни Заходу також не визнають анексію Криму. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «історичною справедливістю».

XS
SM
MD
LG