Доступність посилання

ТОП новини

В ОБСЄ привітали домовленість про відведення озброєнь на Донбасі


Ертугрул Апакан, архівне фото
Ертугрул Апакан, архівне фото

Голова Спеціальної моніторингової місії в Україні Організації з безпеки і співпраці в Європі Ертугрул Апакан привітав досягнену у вівторок домовленість про відведення від лінії контакту сторін конфлікту в частині сходу України танків, артилерії калібру до 100 міліметрів і мінометів калібру до 120 міліметрів.

«Сподіваюся, що цей крок до миру, нормалізації і стабілізації є в інтересах народу України. Закликаю всі сторони виявити повну відданість мирному процесові», – наводить слова Апакана прес-служба ОБСЄ.

СММ ОБСЄ, яка нині має в Україні понад 540 спостерігачів, буде спостерігати за виконанням домовленості в межах свого мандату, мовиться в повідомленні.

У вівторок, 29 вересня, на засіданні Тристоронньої контактної групи в білоруському Мінську підписали давно очікувану й нарешті підготовану в робочій підгрупі з питань безпеки домовленість про відведення танків, артилерії калібру до 100 міліметрів і мінометів калібру до 120 міліметрів від лінії контакту сторін конфлікту в частині Донбасу.

Відведення мають здійснити у два етапи, окремо в північній і південній частині зони антитерористичної операції.

Перший етап, у секторі «Північ» у частині Луганщини, має початися через два дні після початку повного припинення вогню. Досягнена домовленість передбачає відведення на 15 кілометрів від лінії контакту з кожного боку спочатку танків, потім артилерії, а потім мінометів калібру до 120 міліметрів. Цей етап має завершитися через 15 днів. Другий етап, так само поступовий за типами озброєнь, у секторі «Південь», що охоплює невелику частину Луганщини і всю Донеччину, має протривати 24 дні.

Цієї домовленості не могли досягти вже кілька місяців. Натепер на лінії контакту діє попередня схожа домовленість про відведення важких озброєнь, що стосується артилерії й мінометів калібру понад 100 міліметрів. Цю домовленість час від часу порушують обидві сторони.

XS
SM
MD
LG