Доступність посилання

ТОП новини

США попередили Росію щодо ударів у Сирії не по ісламістах


Джон Керрі на скликаному Росією засіданні Ради безпеки ООН, 30 вересня 2015 року
Джон Керрі на скликаному Росією засіданні Ради безпеки ООН, 30 вересня 2015 року

Державний секретар США Джон Керрі попередив Москву, що Вашингтон буде «глибоко занепокоєний», якщо Росія буде завдавати в Сирії повітряні удари по територіях, де діють не ісламісти, а поміркована сирійська опозиція.

Такі удари порушили б питання про справжні наміри Росії в Сирії – боротьба з екстремістським угрупованням «Ісламська держава» чи захист режиму президента Сирії Башара аль-Асада, сказав Керрі, виступаючи на засіданні Ради безпеки ООН – його скликала на тему боротьби з тероризмом сама Росія, яка нині головує в Раді безпеки.

Він також повторив, що, за його словами, більшість держав світу знає: «Ісламську державу» неможливо буде перемогти, доки Башар аль-Асад залишається президентом Сирії.

Керрі нагадав, що Росія виступає за підтримку Асада для того, щоб подолати «Ісламську державу», але сам Асад рідко коли воює з цим угрупованням, натомість воюючи проти сил поміркованої опозиції, які борються за право мати голос у Сирії.

«Відповідь на громадянську війну в Сирії не можна знайти у воєнному альянсі з Асадом», – наголосив держсекретар США.

Раніше в середу, 30 вересня, коли Росія почала офіційно здійснювати свої повітряні удари в Сирії, почало лунати дедалі більше голосів про те, що ціллю цих ударів були не ісламісти з «Ісламської держави» чи угруповань, пов’язаних із мережею «Аль-Каїда», а саме позиції сил поміркованих супротивників Асада чи й житлові квартали на підконтрольних їм територіях, унаслідок чого загинули десятки мирних мешканців.

XS
SM
MD
LG