Доступність посилання

ТОП новини

Чеська опозиція розкритикувала президента Чехії за те, що він забув Україну у виступі в ООН


Мілош Земан, архівне фото
Мілош Земан, архівне фото

У Чехії опозиційні нині політичні сили розкритикували виступ президента країни Мілоша Земана на сесії Генеральної асамблеї ООН – зокрема, за те, що він жодним словом не згадав про Україну і війну в Україні.

Голова правої політичної партії TOP09 Карел Шварценберґ у зв’язку з цим заявив: «Правдою є, що ісламські групи становлять величезну проблему. Але чи є вона найбільшою, не сказав би».

Чеський політик вважає, що «Мілош Земан є тут у вартій уваги повній згоді з тезами, які пропагує російський президент Володимир Путін… – він забув про Україну».

На думку голови правої Громадянсько-демократичної партії Петра Фіали, чеський президент не сказав нічого нового у своєму виступі. «Його пропозиція не надто реалістична. Нам потрібна програма оновлення і стабілізації Близького Сходу, в іншому разі такі загрози, як міграційна криза, ніколи не закінчаться», – наголосив він.

І чеські християнські демократи-народовці вважають, що хоча виступ президента Чехії й мав логіку, все ж вирішення стратегічних питань потрібно залишити фахівцям. «Технічне вирішення стратегії бою я лишив би скоріше генералам і військовим фахівцям», – заявив, зокрема, заступник голови Християнсько-демократичної партії – Чеської народної партії Ондржей Бенешік.

Натомість чеські комуністи позитивно оцінюють виступ Земана, зокрема, тезу, що стосується об’єднання міжнародних зусиль у боротьбі з угрупованням «Ісламська держава». «Важливо дотримуватись міжнародного права, будь-яка воєнна акція має бути схвалена чи відкинута рішенням Ради безпеки ООН», – наголосив лідер чеських комуністів Войтєх Філіп.

Президент Чехії Мілош Земан відомий тим, що його позиція з багатьох питань збігається з позицією Кремля і що він симпатизує нинішньому керівництву Росії. Але в Чехії зовнішню політику визначає уряд, президент не має в цьому ніяких повноважень.

XS
SM
MD
LG