Доступність посилання

ТОП новини

У рішенні Ради федерації Росії немає згадки про Сирію


Рада федерації Росії
Рада федерації Росії

Постанова Ради федерації Росії, яка 30 вересня дозволила президентові Росії Володимирові Путіну використовувати російські війська за кордоном, не містить згадки про Сирію. Текст постанови опублікований на сайті Державної системи правової інформації Росії.

«Дати згоду президентові Російської Федерації на використання Збройних сил Російської Федерації за межами території Російської Федерації на основі загальноприйнятих принципів і норм міжнародного права», – мовиться в документі.

30 вересня російська авіація завдала ударів по території Сирії. За повідомленнями, ці авіаудари поцілили в місця дислокації сил поміркованої опозиції режимові президента Сирії Башара аль-Асада, а не угруповання «Ісламська держава», як твердила Москва. Також ідеться про жертви серед цивільних внаслідок цих дій Росії.

У Міністерстві закордонних справ України 30 вересня висловили стурбованість схваленням у Росії постанови про використання російських Збройних сил за межами держави. У зв’язку з цим в українському зовнішньополітичному відомстві очікують від Росії публічного запевнення про «відсутність будь-яких намірів щодо використання можливостей, наданих постановою Ради федерації, проти України».

Ухвалена 1 березня 2014 року схожа постанова Ради федерації передбачала використання російських військ саме «на території України до нормалізації громадсько-політичної обстановки в цій країні». У червні минулого року верхня палата російського парламенту скасувала ту постанову.

У березні 2014 року Росія анексувала український Крим. Датою початку анексії українська влада вважає 20 лютого 2014 року.

XS
SM
MD
LG