Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисниця Алексєєва просить скасувати закон про «іноземних агентів»


Людмила Алексєєва
Людмила Алексєєва

Глава Московської Гельсінської групи Людмила Алексєєва звернулася до президента Росії Володимира Путіна з проханням скасувати закон про визнання неурядових організацій «іноземними агентами», назвавши його «шкідливим».

Алексєєва сказала про це 1 жовтня на щорічній зустрічі глави російської держави з членами президентської Ради з прав людини (РПЛ). «Скасуйте цей шкідливий закон. Не треба підозрювати нас (правозахисників) у тому, в чому ми не винні», – заявила Людмила Алексєєва, підкресливши, що, залучаючи гроші з-за кордону, організації використовують їх тільки на те, щоб людям у Росії жилося краще.

Правозахисниця, яка нещодавно стала лауреатом премії імені Вацлава Гавела, також попросила Путіна закликати заможних росіян фінансувати російські некомерційні організації.

Із критикою закону про «іноземних агентів» знову виступив глава РПЛ Михайло Федотов. Він зазначив, що в реєстрі так званих іноземних агентів сьогодні вже понад 90 організацій, і абсолютна більшість із них – правозахисні, жіночі й екологічні.

Президент Росії Володимир Путін у 2012 році підписав закон про «іноземних агентів». Документ передбачає внесення неурядових організацій до спеціального списку, якщо вони мають фінансування з-за кордону і вважаються такими, що ведуть політичну діяльність. Такі організації зобов’язані подавати значно суворішу звітність, а також називати себе «іноземними агентами» у всіх своїх матеріалах.

XS
SM
MD
LG