Доступність посилання

ТОП новини

«Південмаш» перейшов на одноденку – незалежна профспілка


Акція протесту на «Південмаші» навесні 2015 року
Акція протесту на «Південмаші» навесні 2015 року

З четверга у Дніпропетровську державне підприємство «Південний машинобудівний завод» перейшло на «одноденку»: завод працюватиме один день на тиждень, повідомив керівник незалежної профспілки підприємства Євген Деркач.

За його даними, у такому режимі, запровадженому через брак замовлень на продукцію, підприємство працюватиме щонайменше до 31 грудня 2015 року.

За інформацією керівника незалежної профспілки, наразі на підприємстві накопичилась заборгованість із виплати зарплати працівникам у сумі понад 60 мільйонів гривень. За його словами, востаннє працівники отримували зарплату за травень – трохи більше як 20% від заробленого за місяць.

Як повідомив Радіо Свобода Євген Деркач, у четвер представники офіційної й альтернативної профспілок взяли участь у переговорах в облдержадміністрації, представники адміністрації підприємства на цю зустріч не з’явилися.

«Ми думали, що буде якась конструктивна розмова, а нам лише говорили, що ми неофіційна профспілка, не маємо права виступати тощо. Тому ми зараз вирішуватимемо, коли вийти на чергову акцію протесту. Цей законний спосіб ми вже застосовували, й навесні 2015 року він дав результати», – сказав Деркач.

До цього часу завод, який є одним з основних виробників ракетної техніки в Україні, працював за графіком триденного робочого тижня. Наприкінці серпня працівники «Південмашу» розпочали серію протестів із вимогами погашення зарплатних боргів. Робітників також хвилювала подальша доля заводу через заяви про можливе об’єднання їхнього підприємства з державним конструкторським бюро «Південне», що теж працює в Дніпропетровську, в єдину структуру.

Від початку року працівники державного підприємства «Південний машинобудівний завод» провели понад десять акцій протесту проти невиплати зарплати у Дніпропетровську й Києві.

За даними адміністрації підприємства, для стійкої роботи 2015 року завод потребував замовлень на 2,5 мільярда гривень. На початок року обсяги укладених контрактів оцінювали в один мільярд гривень.

XS
SM
MD
LG