Доступність посилання

ТОП новини

Саудівська Аравія закликала Росію негайно припинити удари по Сирії, Іран привітав їх


Після російського повітряного удару по місту Тель-Біса у провінції Хомс, 30 вересня 2015 року. Це місто контролює світська «Вільна сирійська армія», ісламістів у ньому немає
Після російського повітряного удару по місту Тель-Біса у провінції Хомс, 30 вересня 2015 року. Це місто контролює світська «Вільна сирійська армія», ісламістів у ньому немає

Саудівська Аравія закликала Росію негайно припинити повітряні удари по Сирії, які Москва завдає вже другий день поспіль.

Як заявив постійний представник Саудівської Аравії в ООН Абдалла аль-Муаллімі, ці удари вже призвели до великого числа жертв серед невинних цивільних. Він наголосив, що не можна боротися з угрупованням «Ісламська держава», водночас «підтримуючи тероризм сирійського режиму».

Натомість Іран високо оцінив російські повітряні удари в Сирії на підтримку режиму президента Башара аль-Асада. Ці удари є кроком уперед у боротьбі з тероризмом і кроком до вирішення нинішньої кризи в Сирії, заявили в Міністерстві закордонних справ у Тегерані.

Саудівська Аравія є одним із найбільших супротивників режиму Асада разом із більшістю арабського світу і значною частиною Заходу. Натомість Іран та Росія підтримують цей режим у його боротьбі з численними супротивниками різного спрямування.

Росія знову заявила, що її бойові літаки завдають у Сирії ударів тільки по позиціях екстремістського угруповання «Ісламська держава» і чітко уникають ударів по населених місцевостях. Тим часом із Сирії надходить дедалі більше інформації, що ці удари спрямовані не проти «Ісламської держави», а проти інших супротивників режиму Асада, а також по підконтрольних їм містах, де гине цивільне населення, зокрема, жінки й діти.

За одним із останніх повідомлень Міністерства оборони Росії, минулої ночі удари були завдані по позиціях «Ісламської держави», зокрема, біля міста Ідліба. Насправді ціллю були об’єкти місцевого альянсу «Джайш аль-Фатах» – він об’єднує кілька ісламістських угруповань, які, однак воюють проти «Ісламської держави».

Так само російські удари, нібито спрямовані проти «Ісламської держави» в середу, в околицях міста Хомса насправді були завдані по територіях, де немає бойовиків «Ісламської держави» чи інших ісламістських угруповань, пов’язаних із мережею «Аль-Каїда» – цілі, уражені російськими ударами на північ від Хомса, були цивільними, і ці території нині контролюють сили опозиції, які вибили з них «Ісламську державу» ще рік тому.

Іще одне сирійське противладне об’єднання, «Таджамму-ль-Ізза», що має підтримку США, теж коротко заявило, що удари у провінції Хама в середу вразили саме його позиції в місті Аль-Латамна.

Росія, заявляючи, що метою її вторгнення в Сирії є боротьба з «Ісламською державою», при цьому не приховує, що діє саме на порятунок режиму Асада – який називає «терористами» всіх своїх супротивників: і радикальних ісламістів, і сили поміркованої політичної опозиції, що мають підтримку Заходу й арабського світу.

XS
SM
MD
LG