Доступність посилання

ТОП новини

Яценюк назвав блокаду гумдопомоги на Донбасі «цинічним злочином російських терористів»


Арсеній Яценюк, архівне фото
Арсеній Яценюк, архівне фото

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк назвав «цинічним злочином російських терористів» те, що бойовики на окупованих частинах Донбасу де-факто встановили блокаду міжнародної гуманітарної допомоги, призначеної для мешканців окупованих територій.

Це «справжній гуманітарний злочин проти людей, які опинилися заручниками терористів», заявив він на зустрічі з представниками міжнародних гуманітарних організацій для обговорення практичних шляхів захисту людей на загарбаних Росією територіях.

«Україна закликає міжнародне співтовариство максимально посилити спільні зусилля для відкриття шляхів доступу гуманітарної допомоги до мешканців захоплених територій», – наводить слова Яценюка пресова служба уряду.

Прем’єр наголосив на необхідності спільно тиснути на Кремль, «який контролює своїх маріонеток». «Це питання повинно стати одним із головних елементів переговорів, які незабаром відбудуться в «нормандському форматі» на найвищому рівні», – сказав він.

Також у четвер, 1 жовтня, чинний голова Організації з безпеки і співпраці в Європі, міністр закордонних справ Сербії Івица Дачич закликав усі сторони конфлікту в частині сходу України вжити заходів, що дозволили б негайно відновити діяльність гуманітарних організацій і забезпечити свободу пересування в регіоні.

Він висловив глибоке занепокоєння тим, що майже всі гуманітарні програми на окупованих частинах Луганської й Донецької областей далі припинені, а це може призвести до подальшого погіршення вже й так тривожної гуманітарної ситуації на сході України, мовилося в його заяві.

Дачич нагадав, що гуманітарні питання є важливою складової мінських домовленостей, і їх необхідно вирішувати терміново і конструктивно.

Підтримувані Росією збройні сепаратистські угруповання «ДНР» та «ЛНР», визнані в Україні терористичними, останнім часом стали незаконно вимагати від міжнародних та іноземних гуманітарних організацій якоїсь «акредитації», а потім тим, хто по таку «акредитацію» звернувся, все одно відмовили, за винятком Міжнародного комітету Червоного Хреста. Відтак в «ЛНР» тиждень тому вислали з захопленої ним території працівників усіх гуманітарних організацій. Але й навіть гуманітарні вантажі МКЧХ після його «акредитації» завертали з меж окупованих територій назад. Одна з головних розбіжностей полягала в тому, що сепаратисти хотіли самі розподіляти отриману гуманітарну допомогу, на власний розсуд вирішуючи, кому її надавати.

XS
SM
MD
LG