Доступність посилання

ТОП новини

«Сирія – наша земля»: як в Росії пояснюють бомбардування сирійських міст


Сирійське місто Тель-Біса у провінції Хомс після удару російської авіації, 30 вересня 2015 року
Сирійське місто Тель-Біса у провінції Хомс після удару російської авіації, 30 вересня 2015 року

«Якщо ми захищаємо Асада, не можна вибрати, кого ми зараз бомбимо, «Ісламську державу» або інших»

Російські медіа намагаються пояснити росіянам, чому їхня країна зважилася на нову військову операцію за кордоном. «Експерти» в популярних шоу наводять ті ж аргументи що і про Крим, що Сирія – це російська земля, з якої почалося християнство на Русі, або про те, що в Сирії Росія протистоїть західній цивілізації. Ділові ж видання розповідають про те, що операція готувалася вже кілька місяців тому і триватиме не один місяць.

«Сирія – наша земля»: як в Росії пояснюють бомбардування сирійських міст
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:27 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Для пояснення широкій аудиторії нової війни, яку веде Росія за кордоном, вона використовує старі перевірені аргументи – про Сирію, власне, не йдеться, Росія бореться за свою духовність, проти бездуховності Заходу.

На телеканалі «Росія» обговорюють питання Сирії в ключі духовності та релігійності. В програмі «Вечір з Володимиром Соловйовим» Директор центру вивчення країн Близького Сходу та Центральної Азії Семен Багдасаров говорив, що Сирія – взагалі «свята російська земля».

Я завжди казав, що Сирія – це свята земля. Це для нас – наша земля. Саме звідти до нас прийшла цивілізація
Семен Багдасаров

«Я завжди казав, що Сирія – це свята земля. Це для нас – наша земля. Саме звідти до нас прийшла цивілізація. Може хтось забув, але з Антіохії прийшли перші монахи, священики на Русі. Це були не греки, чи хтось, вони були сирійці. І коли було 300-ліття дому Романових, всю літургію вела не російська православна церква, а Антиохійська православна церква. Не було б Сирії, не було б Антиохії, не було б православ’я, не було Русі! Це наша земля», – говорить російський науковець.

Інший представник російського наукового співтовариства, директор Інституту проблем глобалізації Михайло Делягін в ефірі Першого каналу російського телебачення говорить, що в Сирії Росія бореться не тільки з терористичним угрупуванням «Ісламська держава», але і з «цивілізацією брехні», якою він називає Сполучені Штати.

Кожен терорист, вбитий у Сирії, не дійшов до Москви
Михайло Делягін

«Ми протистоїмо не стільки ІДІЛу, скільки стратегії стратегії хаосу. Ми маємо пам’ятати дві речі: кожен терорист, вбитий у Сирії, не дійшов до Москви. Друге: ми протистоїмо цивілізації брехні. В російській мові є слово «правда». В англійській мові є слово «вигода». Сам пан Обама нам розповідав, що референдум в Криму не має значення, а легітимний лише референдум в Косові. При тому, що референдум в Криму був, а референдуму в Косові не було ніколи. І американська держава вважає, що така брехня на вищому рівні це – нормально. Ми протистоїмо цивілізації брехні, де слова «правда» не існує», – переконує найбільшу російську аудиторію Директор Інституту проблем глобалізації Михайло Делягін.

Речник російського міністерства оборони Ігор Конашенков на брифінгу в Москві 1 жовтня 2015 року повідомив, що за добу російська авіація у Сирії здійснила понад 20 вильотів
Речник російського міністерства оборони Ігор Конашенков на брифінгу в Москві 1 жовтня 2015 року повідомив, що за добу російська авіація у Сирії здійснила понад 20 вильотів

Російське ділове видання РБК наводить думки інших російських експертів, які вважають, що рішення Кремля посилати війська до Сирії визріло ще влітку. Вони також говорять про протистояння зі США, але пояснюють його вже не духовністю, а геополітикою.

Існування цього конфлікту було прямою загрозою національній безпеці Росії
Василь Лихачов

Член комітету Держдуми у справах СНД, колишній посол Росії в ЄС Василь Лихачов вважає, що після того, як було знищено сирійську хімічну зброю, півроку тому, «американці скористалися ситуацією і послабили потенціал сирійської держави, підтримали опозицію. Тоді в нашій країні почали міркувати про несправедливість цієї ситуації, що американці втручаються у внутрішні справи інших країн. Саме існування цього конфлікту було прямою загрозою національній безпеці Росії», – пояснює російський політик.

Головний редактор журналу «Росія в глобальній політиці» Федір Лук’янов вважає справжньою метою військового втручання – зміцнення режиму президента Сирії Башара Асада. Цим він пояснює і те, що Росія буде бомбардувати і ті сили в Сирії, яких підтримує Захід. «Це означає, що ми будемо воювати не тільки з «Ісламською державою». Якщо ми захищаємо Асада, не можна вибрати, кого ми зараз бомбимо, «Ісламську державу» або інших», – вважає експерт.

На цю ж тему:

02.10.2015
Діями в Сирії Путін відволікає увагу від конфлікту в Україні – Брідлав

«Путін намагається продемонструвати, що Росія досі залишається ключовим гравцем на міжнародній арені» далі

01.10.2015
Кого Росія бомбардує в Сирії?

Міністр оборони США звинуватив Росію в тому, що вона «підкидає хмизу до вогню» далі

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG