Доступність посилання

ТОП новини

«Схеми»: судді Вищого адмінсуду намагаються отримати землю під Києвом


Вищий адміністративний суд України поновив провадження у справі 2012 року за нововиявленими обставинами щодо землі під Києвом, у престижному Обухівському районі, де суперечка іде про правомірність виділення 14,2 гектара лісу. Це сталося 2 вересня.

При цьому, як ідеться у сюжеті програми «Схеми», спільному проекті Радіо Свобода і «UA:Перший», суддя Микола Сорока, який відкрив провадження, разом з іншими суддями Вищого адміністративного суду, у тому числі головою Олександром Нечитайлом, претендують на цю ж саму землю. Останній підтвердив свою зацікавленість у землі під Києвом. Однак про поновлення провадження у справі за нововиявленими обставинами, за словами Нечитайла, він говорити не готовий.

Ринкова вартість сотки в цьому районі становить п’ять тисяч доларів.

Земля ця вперше була виділена в травні 2008 року, коли Обухівська районна держадміністрація передала 73 маловідомим особам земельні ділянки, розташовані в межах села Тарасівка. Цю дію оскаржувала сільська рада, яка вважала, що земля належить їй. Судова тяганина тривала до 2012-го. Тоді той же Вищий адміністративний суд України виніс рішення, що виділення землі було правомірне.

Від самого початку виділення землі районною райдержадміністрацією мало ознаки корупційної оборудки, пишуть «Схеми», частину цих ознак журналісти знайшли.

Перша з них – це скупчення людей із багатьох регіонів у одній заяві: 73 заявники, які від самого початку претендували на землю під Києвом, представляють 10 регіонів і обласних центрів, в тому числі досить віддалені, такі як Івано-Франківська чи Миколаївська області.

У списку є люди, які взагалі нічого не знають про подачу документів на цю землю, це є другою ознакою того, що принаймні частина землі виділялася на підставних осіб.

Частина людей або взагалі не цікавляться, що сталося з цінною землею, на яку вони начебто претендували в 2008-му, або швидко перепродали її третій особі – ці дії також можуть бути ознакою того, що частина людей діяла в інтересах третіх осіб.

XS
SM
MD
LG