Доступність посилання

ТОП новини

У Парижі домовилися розширити роль ОБСЄ і Червоного Хреста на Донбасі – Порошенко


Петро Порошенко після зустрічі в Парижі, 2 жовтня 2015 року
Петро Порошенко після зустрічі в Парижі, 2 жовтня 2015 року

Учасники зустрічі в «нормандському форматі», що відбулася в Парижі, повідомили, що домовилися про необхідність розширити участь Організації з безпеки і співпраці в Європі і Міжнародного комітету Червоного Хреста у процесі врегулювання на тимчасово окупованій частині Донбасу, повідомив президент України Петро Порошенко.

За його словами, лідери «нормандської четвірки» домовилися про необхідність доступу Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на всю окуповану частину Донбасу, серед того й безпосередньо до кордону з Росією; нині сепаратисти часто не допускають цю місію на частини окупованих територій, зокрема, й до державного кордону України й Росії.

Також має бути забезпечено й безперешкодний доступ до всіх частин окупованих територій і засобам спостереження ОБСЄ, додав він; нині безпілотники ОБСЄ часто зазнають над окупованою територією впливу військових постановників радіоперешкод, а принаймні один із них був втрачений і, як підозрюють, збитий.

Крім того, сказав Порошенко, домовлено розширити чисельність місії ОБСЄ і її мандат, а також під егідою ОБСЄ і «з люб’язною допомогою Німеччини і Франції» почати розмінування в зоні антитерористичної операції.

Україна на зустрічі також виступила за те, щоб гуманітарну допомогу на окуповану частину Донбасу доставляли за співпраці з Міжнародним комітетом Червоного Хреста, сказав президент; нині Росія вводить свої «гуманітарні конвої» через непідконтрольну ділянку кордону на порушення міжнародних і українських норм, тому Червоний Хрест відмовляється від такої співпраці.

Червоний Хрест також мав би долучатися до визволення незаконно утримуваних на окупованих територіях заручників і до пошуків зниклих безвісти, додав Порошенко.

XS
SM
MD
LG