Доступність посилання

ТОП новини

ООН засудила повітряні удари по лікарні в афганському Кундузі


Пожежа у частині госпіталю, в якому працюють «Лікарі без кордонів», наслідки авіаудару, Кундуз, Афганістан, 3 жовтня 2015 року
Пожежа у частині госпіталю, в якому працюють «Лікарі без кордонів», наслідки авіаудару, Кундуз, Афганістан, 3 жовтня 2015 року

ООН засудила повітряні удари, завдані по лікарні афганського міста Кундуз, яка діяла під егідою міжнародної оргазації «Лікарі без кордонів». Внаслідок цієї атаки загинули, за останніми даними, щонайменше 19 людей, у тому числі 12 співробітників місії, четверо дорослих пацієнтів і троє дітей.

Верховний комісар ООН із прав людини Зейд Раад аль-Хусейн заявив, що «в разі встановлення в суді умисного характеру нападу, цей повітряний удар по лікарні може бути прирівняний до військового злочину».

«Ця подія абсолютно трагічна, непростима і, можливо, навіть злочинна», –додав він.

Раніше «Лікарі без кордонів» заявили, що «глибоко вражені нападом».

Під час бомбардування, як заявили в організації, у нині частково зруйнованому госпіталі було 105 пацієнтів і понад 80 зарубіжних та афганських медиків. Ця клініка в Кундузі об’єднує кілька будівель і розташована в східній частині міста, неподалік від відділення Служби розвідки Афганістану.

Представник угруповання «Талібан» Забіулла Муджахід заявив, що талібів не було в госпіталі в час бомбардувань, і звинуватив афганську розвідку, що та цілеспрямовано вдарила по закладу.

У НАТО, який надає силам безпеки Афганістану допомогу у боротьбі з бойовиками, раніше заявили, що повітряний удар міг «побічно» зачепити медичний заклад, триває розслідування.

Станом на 1 жовтня урядові війська майже відновили контроль над 300-тисячним містом Кундуз в однойменній провінції. Однак періодично тривають бої зі знешкодження бойовиків угруповання «Талібан», які можуть залишатися ще у місті. З цією метою військові США здійснили кілька повітряних ударів на підтримку урядових сил Афганістану.

XS
SM
MD
LG