Доступність посилання

ТОП новини

США розслідують авіаудар по лікарні в афганському Кундузі


Пожежа у частині госпіталю, в якому працюють «Лікарі без кордонів», наслідки авіаудару, Кундуз, Афганістан, 3 жовтня 2015 року
Пожежа у частині госпіталю, в якому працюють «Лікарі без кордонів», наслідки авіаудару, Кундуз, Афганістан, 3 жовтня 2015 року

Президент США Барак Обама заявляє, що США розпочали розслідування щодо повітряного удару по лікарні в Афганістані, у результаті чого загинули щонайменше 19 людей.

Обама висловив глибоке занепокоєння щодо цього. За його словами, остаточний висновок має бути зроблений після повного збору фактів.

У суботу, 3 жовтня, міжнародна благодійна організація «Лікарі без кордонів» заявила, що у результаті нічного авіаудару в афганському місті Кундуз загинули 19 людей – 12 співробітників місії, четверо дорослих пацієнтів і троє дітей.

Під час бомбардування, як заявили в організації, у нині частково зруйнованому госпіталі було 105 пацієнтів і понад 80 зарубіжних та афганських медиків. Ця клініка в Кундузі об’єднує кілька будівель і розташована в східній частині міста, неподалік від відділення Служби розвідки Афганістану.

ООН засудила повітряні удари, завдані по лікарні афганського міста Кундуз, яка діяла під егідою міжнародної організації «Лікарі без кордонів».

Представник угруповання «Талібан» Забіулла Муджахід заявив, що талібів не було в госпіталі в час бомбардувань, і звинуватив афганську розвідку, що та цілеспрямовано вдарила по закладу.

У НАТО, який надає силам безпеки Афганістану допомогу у боротьбі з бойовиками, раніше заявили, що повітряний удар міг «побічно» зачепити медичний заклад, триває розслідування.

Станом на 1 жовтня урядові війська майже відновили контроль над 300-тисячним містом Кундуз в однойменній провінції. Однак періодично тривають бої зі знешкодження бойовиків угруповання «Талібан», які можуть залишатися ще у місті. З цією метою військові США здійснили кілька повітряних ударів на підтримку урядових сил Афганістану.

XS
SM
MD
LG