Доступність посилання

ТОП новини

Клімкіна запросять у Раду, щоб послухати про результати зустрічі в Парижі


Павло Клімкін
Павло Клімкін

Міністра закордонних справ України Павла Клімкіна у середу запросять до Верховної Ради. Як повідомив спікер українського парламенту Володимир Гройсман, депутати хочуть послухати інформацію міністра про зустріч лідерів України, Росії, Німеччини і Франції, що відбулася 2 жовтня в Парижі.

Відповідне доручення Гройсман дав апарату Верховної Ради, повідомив він на засіданні погоджувальної ради керівників фракцій, комітетів і груп парламенту.

«Народні депутати мають почути з першоджерел, які були пропозиції, що відбувалося, які досягнуті домовленості, щоб ніхто не міг спекулювати на цих темах», – сказав спікер.

Учасники зустрічі в «нормандському форматі», що відбулася в Парижі, заявили після її закінчення, що вибори в тимчасово окупованій нині частині Донбасу можуть відбутися тільки за українським законодавством, а відтак і не в ті терміни, які визначили сепаратисти.

Зокрема, президент Франції Франсуа Олланд заявив, що ці вибори мають відбутися після того, як парламент України визначить законодавчі підстави для цих виборів.

Французький керівник також припустив, що такі вибори можуть відбутися і після закінчення терміну дії мінських домовленостей 31 грудня цього року.

Канцлер Німеччини Анґела Меркель повідомила, що президент Росії зобов’язався докласти зусиль до того, щоб через політичну робочу підгрупу Тристоронньої контактної групи домогтися від сепаратистів, щоб вибори там відбулися тільки за українським законодавством і за узгодженням із владою України.

Президент України Петро Порошенко, зі свого боку, сказав, що всі учасники «нормандської четвірки» твердо і чітко підтримали його позицію про неприпустимість «фейкових виборів» 18 жовтня і 1 листопада. Вибори на нині тимчасово окупованих територіях можуть бути визнані дійсними, тільки якщо вони відбудуться виключно за українським законодавством, під міжнародним спостереженням і будуть визнані вільними, чесними і прозорими, наголосив він.

Четвертий учасник зустрічі, президент Росії Володимир Путін, сам не коментував її результатів, але його речник Дмитро Песков заявив про те, що вибори на окупованій частині Донбасу «проблематичні у відриві від політичних реформ в Україні». Він, однак, додав, що російський керівник протягом кількох днів дасть доручення обміркувати ці питання з «офіційними представниками» підтримуваних Росією незаконних збройних сепаратистських угруповань «ДНР» і «ЛНР», визнаних в Україні терористичними.

XS
SM
MD
LG