Доступність посилання

ТОП новини

Удар по госпіталю у Кундузі здійснили на запит Афганістану – генерал США


Джон Кемпбелл
Джон Кемпбелл

Представник військового командування США, головнокомандувач коаліційних сил в Афганістані заявляє, що авіаудар по госпіталю в афганському Кундузі був здійснений американською авіацією на запит військового командування Афганістану.

«Афганські військові повідомили про вогонь з боку ворожих позицій і попросили підтримки з повітря від збройних сил США», – сказав генерал Джон Кемпбелл у понеділок, 5 жовтня, під час виступу у Пентагоні.

«Тоді ми завдали повітряного удару, щоб усунути загрозу з боку талібів, і декілька цивільних осіб випадково потрапили під обстріл», – зазначив Кемпбелл і додав, що американські військові забезпечать прозорість у розслідуванні інциденту.

Авіаудар по госпіталю у Кундузі здійснили 3 жовтня. За даними «Лікарів без кордонів», серед 22 загиблих – 12 співробітників місії і 10 пацієнтів, ще 40 людей були тяжко поранені.

В організації також заперечили, що у лікарні перебували бойовики. Перед цим влада Афганістану заявила, що таліби використовували будівлю лікарні для нападів на афганські сили безпеки і цивільних жителів.

Раніше американський президент Барак Обама заявив, що США розпочали розслідування щодо повітряного удару по лікарні в Афганістані. Обама висловив глибоке занепокоєння щодо цього. За його словами, остаточний висновок має бути зроблений після повного збору фактів.

ООН засудила повітряні удари, завдані по лікарні афганського міста Кундуз, яка діяла під егідою міжнародної організації «Лікарі без кордонів».

Представник угруповання «Талібан» Забіулла Муджахід заявив, що талібів не було в госпіталі в час бомбардувань, і звинуватив афганську розвідку, що та цілеспрямовано навела удар по закладу.

Станом на 1 жовтня урядові війська майже відновили контроль над 300-тисячним містом Кундуз в однойменній провінції. Однак періодично тривають бої за знешкодження бойовиків угруповання «Талібан», які можуть залишатися ще у місті. З цією метою військові США здійснили кілька повітряних ударів на підтримку урядових сил Афганістану.

XS
SM
MD
LG