Доступність посилання

ТОП новини

Україна обурена зарахуванням Росією «Херсонесу» до своєї культурної спадщини


«Херсонес Таврійський»
«Херсонес Таврійський»

МЗС України висловлює обурення зарахуванням Росією «Херсонесу Таврійського» до списку об’єктів російської культурної спадщини федерального значення.

«МЗС України наголошує, що статус розташованих на території Автономної Республіки Крим та міста Севастополь об’єктів культурної спадщини України жодним чином не змінюється, оскільки так званий «Договір між Російською Федерацією та Республікою Крим про прийняття в Російську Федерацію Республіки Крим та утворення у складі Російської Федерації нових суб’єктів», вчинений 18 березня 2014 року є нікчемним та не створює жодних міжнародно-правових наслідків. Це, зокрема, стосується і внесеного до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО об’єкта «Стародавнє місто Херсонес Таврійський та його хора», – йдеться у заяві МЗС України, опублікованій у понеділок, 5 жовтня.

В українському зовнішньополітичному відомстві наголошують, що дії Росії є прямим порушенням суверенних прав України, а також загальновизнаних норм та принципів міжнародного гуманітарного права.

3 жовтня Росія внесла національний заповідник України «Херсонес Таврійський» до списку об’єктів російської культурної спадщини федерального значення.

Загальна площа заповідника становить близько 500 гектарів. До його складу входять стародавнє городище, ділянки унікальної сільської території біля міста, так звана хора, а також середньовічні фортеці Чембало і Каламіта.

Музейне зібрання налічує близько 220 тисяч музейних предметів основного фонду та близько 20 тисяч предметів науково-допоміжного фонду, що перебувають у фондосховищах музею.

2013 року об’єкт «Стародавнє місто Херсонес Таврійський і його хора» внесли до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО за ініціативою України. У ЮНЕСКО, де, як і в інших органах ООН, окупації Криму не визнають, цей об’єкт далі числиться українським.

1 серпня президент Росії Володимир Путін доручив внести пам’ятники і території Національного заповідника «Херсонес Таврійський» в окупованому Криму до Єдиного державного реєстру об’єктів культурної спадщини народів Росії.

Міністр культури України В’ячеслав Кириленко заявив у відповідь, що рішення Путіна не має ніякої сили. МЗС України розцінило це як спробу привласнити культурні цінності України й ігнорування російською стороною принципів і норм міжнародного права.

Міністерство культури України раніше просило ЮНЕСКО захистити заповідник, який в умовах російської окупації виявився недоступним для українських вчених. Крім того, Асоціація археологів України висловлювала намір звернутися до Європейської асоціації археологів із закликом не співпрацювати з російськими дослідниками, які працюють в окупованому Росією Криму.

XS
SM
MD
LG