Доступність посилання

ТОП новини

Рада підтримала спрощення надання громадянства іноземцям, що служать в ЗСУ


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Верховна Рада України підтримала законопроект щодо спрощеного порядку прийняття до громадянства України іноземців та осіб без громадянства, які проходять військову службу у Збройних Силах України за контрактом.

За ухвалення законопроекту за основу проголосували 246 депутатів при мінімально необхідних 226.

«Не потрібно дозволу на імміграцію, а термін безперервного проживання на території України зменшено з 5 до 3 років (термін рахується з дати початку контракту). Є також окрема норма про те, що якщо така особа має державну нагороду, то українське громадянство вона може отримати ще за більш спрощеною процедурою», – сказав депутат від «Блоку Петра Порошенка» Іван Вінник.

Законопроектом передбачається, що для іноземців та осіб без громадянства, які проходять військову службу за контрактом у Збройних силах України, термін безперервного проживання на законних підставах на території України встановлюється на три роки з моменту набрання чинності контракту про проходження військової служби у ЗСУ. Також пропонується передбачити, що вимога отримання дозволу на імміграцію, як умова прийняття до громадянства України, не поширюється на іноземців і осіб без громадянства, які проходять військову службу у ЗСУ.

Є також окрема норма про те, що якщо така особа має державну нагороду, то українське громадянство вона може отримати ще за більш спрощеною процедурою.

Точна кількість іноземних добровольців, які хочуть отримати українське громадянство, невідома. Вони воювали та продовжують воювати в складі підрозділів Збройних сил України, Національної гвардії та в добровольчих батальйонах, зокрема, у «Правому секторі». Відомо лише про кілька випадків отримання добровольцями громадянства – це, зокрема, боєць батальйону «Київська Русь» Крістіан Жерегі, «правосек» та екс-офіцер ФСБ Росії Ілля Богданов, а також білоруський боєць полку «Азов» Сергій Коротких.

XS
SM
MD
LG