Доступність посилання

ТОП новини

НАТО: Росія несе особливу відповідальність за виконання Мінська


Єнс Столтенберґ
Єнс Столтенберґ

НАТО вітає відновлення зусиль із мирного врегулювання на сході України, що відбулися в «нормандському форматі» в Парижі, і заявляє про сигнали певного прогресу, хоча і вважає ситуацію на Донбасі хиткою. Таку заяву в Брюсселі зробив керівник НАТО Єнс Столтенберґ, розповідаючи про плани засідання міністрів оборони держав Альянсу, яка має відбутися у Брюсселі в четвер.

«Розуміння сепаратистами необхідності відкладення виборів – це позитивний крок, бо будь-які вибори мають відбуватися відповідно до українського законодавства... Сторони оголосили про відведення танків й іншої військової техніки від лінії зіткнення, що дає підстави для надії і поворотного моменту», – заявив генеральний секретар Північноатлантичного альянсу.

Водночас, повідомляє кореспондент Радіо Свобода, Столтенберґ наголосив, що саме Росія у втіленні мінських угод несе особливу відповідальність, бо вона «продовжує підтримку сепаратистів і дестабілізацію сходу України».

Протягом свого виступу голова НАТО згадав про порушення російськими військовими літаками повітряного простору Туреччини і наголосив, що це неприпустимо. Він наголосив, що Росії «слід поважати кордони і повітряний простір інших країн».

Керівник НАТО також оголосив про плани створення нових офісів інтеграції збройних сил Альянсу, які планують відкрити в Угорщині і Словаччині. Як пояснив Столтенберґ, «це дозволить зміцнити оборону союзників у центральній і східній Європі».

НАТО докладає зусиль для посилення свого військово-оборонного потенціалу на тлі погіршення відносин між Москвою і Заходом після того, як Росія здійснила незаконну анексію українського Криму.

Україна і Захід звинувачують Росію у підтримці проросійських сепаратистів на Донбасі. Москва ці звинувачення відкидає, заявляючи, що на Донбасі немає російських військових, але є «добровольці».

XS
SM
MD
LG