Доступність посилання

ТОП новини

Мін’юст України: Генпрокуратура Росії ігнорує запити про видачу Хайсера Джемілєва


Хайсер Джемілєв
Хайсер Джемілєв

Генеральна прокуратура Росії з травня цього року не відповідає на запити Міністерства юстиції України про видачу сина лідера кримських татар Мустафи Джемілєва Хайсера. Про це повідомив заступник міністра Сергій Пєтухов на своїй сторінці в Facebook.

«Міністерство юстиції України, відповідно до статті 18 Європейської конвенції про видачу правопорушників 1957 року, просить повідомити про результати розгляду запиту Мін’юсту України від 21 травня 2015 року щодо видачі Хайсера Джемілєва, 1981 року народження», – йдеться у запиті українського відомства.

Наразі російська сторона ці заяви не коментує.

Верховний суд Російської Федерації скоротив на півтора роки 5-термін ув'язнення в Хайсерові Джемілєву, визначений Краснодарським судом. Російський вирок на три місяці коротший за той, що визначив Дніпровський суд Києва у квітні 2015 року – 3 роки і 8 місяців.

Наприкінці вересня Хайсера Джемілєва, який перебував у слідчому ізоляторі російського міста Краснодар, незаконно етапували до Астраханської області. Як зазначив його адвокат Микола Полозов, за законом Російської Федерації, Хайсер Джемілєв повинен бути в колонії за місцем проживання – в Криму, або за місцем винесення вироку – в Краснодарському краї.

Хайсера Джемілєва звинувачують у тому, що в травні 2013 року він у дворі свого будинку в Бахчисараї вбив знайомого Февзі Едемова з батькової рушниці. Після анексії Криму російські слідчі органи вирішили розслідувати його справу заново. Хайсера вивезли з сімферопольського СІЗО в Краснодарський край.

10 липня минулого року Європейський суд з прав людини постановив звільнити Хайсера Джемілєва з СІЗО, однак Росія не відреагувала на це рішення.

XS
SM
MD
LG