Доступність посилання

ТОП новини

Без демілітаризації Донбасу жодні вибори неможливі – Клімкін


Павло Клімкін
Павло Клімкін

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявляє, що неможливо проводити вибори на тій території Донбасу, де є іноземні війська й іноземна техніка.

«Без демілітаризації Донбасу жодні вибори неможливі», – сказав глава МЗС, відповідаючи на запитання народних депутатів у Верховній Раді України.

«За всіма критеріями міжнародного права і за всіма критеріями, які у нас є, вибори на території, де є іноземні війська або іноземна техніка, за визначенням неможливі», – додав він.

6 жовтня угруповання «ДНР» і «ЛНР», які контролюють частини Донецької і Луганської областей України, заявили про скасування своїх «виборів», які призначили раніше на 18 жовтня і 1 листопада. Сепаратисти уточнили, що «вибори» перенесені на наступний рік, і наголосили, що рішення ухвалене у зв’язку з підсумками зустрічі «нормандської четвірки» в Парижі.

При цьому сепаратисти заявили, що за цей час «Україна буде зобов’язана надати Донбасу особливий статус, не допустити переслідування і покарання осіб – учасників подій на території Донбасу, а також переголосувати поправки в Конституцію у новій, погодженій з сепаратистами редакції».

Президент України Петро Порошенко каже, що скасування «виборів» сепаратистів на окупованих територіях Донбасу є прямим наслідком скоординованих дій України та її партнерів на переговорах у Нью-Йорку і Парижі.

У ЄС заявили, що повідомлення про скасування «виборів», призначених раніше угрупованнями «ДНР» та «ЛНР», дозволить підготувати належні умови для проведення місцевих виборів у деяких районах Донецької та Луганської відповідно до українського законодавства і стандартів ОБСЄ.

Представник України у політичній підгрупі Тристоронньої контактної групи щодо врегулювання ситуації на Донбасі Роман Безсмертний вважає рішення сепаратистів з угруповань «ЛНР» та «ДНР» шантажем, оскільки йдеться не про скасування, а про перенесення цих «виборів».

XS
SM
MD
LG