Доступність посилання

ТОП новини

Місцеві вибори на Донбасі: монополія Партії регіонів була зруйнована війною


Як проходять місцеві вибори на Донбасі?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:26:20 0:00

Нову Партію регіонів намагаються зробити із нової політсили «Наш край» ‒ журналіст

Уже за два з половиною тижні на всій території України, крім тимчасово окупованих районів, відбудуться вибори. В останню неділю жовтня виборці повинні будуть вирішити, хто буде представляти їх у місцевих радах і хто керуватиме містами та селищами. Передвиборчі скандали, можливі «вибори» так званих «ДНР» та «ЛНР» (про їх скасування сепаратисти заявили 6 жовтня) та місце вимушених переселенців в електоральній системі волевиявлення за місцеві громади обговорювали в ефірі програми «Донбас.Реалії» із керівником юридичного відділу Комітету виборців України Святославом Пікулем та журналістом Віталієм Сизовим.

‒ Як відбувається передвиборчий процес на звільненій території Донеччини?

Монополія Партії регіонів була зруйнована війною і досі не може її відновити через «Опозиційний блок»
Віталій Сизов

Віталій Сизов: У політичному плані там, швидше, хаотичний рух, тому що монополія Партії регіонів була зруйнована війною і досі не може її відновити через «Опозиційний блок». З’явилося дві провладні партії: «Солідарність» Петра Порошенка і «Наш край», з якої, на мій погляд, намагаються зробити нову Партію регіонів. До лав цих партій ідуть, в основному, люди, так чи інакше пов’язані з колишньою владою. Це регіонали, які заявили про свою лояльність до чинної влади. Звичайно, вони діють такими ж методами, що й раніше.

‒ Чи рівномірно представлені політичні партії по всій території України, зокрема і на Донбасі?

Є поодинокі випадки як на Донбасі, так і по всій Україні, де територіальні виборчі комісії, які реєстрували таких кандидатів, ухвалювали дещо неоднозначні рішення
Святослав Пікуль

Святослав Пікуль: Усі партії, які надали правильний перелік документів, провели висування своїх кандидатів відповідно до закону, були зареєстровані. Безперечно, вони візьмуть участь у передвиборчій кампанії. Є поодинокі випадки як на Донбасі, так і по всій Україні, де територіальні виборчі комісії, які реєстрували таких кандидатів, ухвалювали дещо неоднозначні рішення або не ухвалювали ніяких, як це було у Слов’янську. Відповідно через це деякі політичні партії мали проблеми з реєстрацією своїх кандидатів.

‒ Що саме відбулося у територіальній виборчій комісії в Слов’янську?

Віталій Сизов: Тимчасова виборча комісія не зареєструвала кандидата від «Опозиційного блоку» Вадима Ляха. Складно сказати, що це було. Можливо, це був певний політичний крок, тому що за Ляхом стояла Наталя Королевська, яка доволі активно працює у Слов’янську. З іншого боку, низка членів ЦВК опозиційних партій ухвалили політичне рішення, хоча й казали, що у Ляха неправильно була заповнена декларація.

Святослав Пікуль: Якщо у декларації не заповнена якась графа, тоді ця декларація не та, яка передбачена законом «Про місцеві вибори». Тому це неоднозначна історія. Треба було проглянути цю декларацію і перевірити підпис на ній.

Віталій Сизов: Просто члени ТВК самі робили оцінки декларації: що він живе не на таку суму, що він сепаратист тощо.

Святослав Пікуль: Це проблема усіх виборчих комісій. На них дуже часто впливає їхня партійна належність.

‒ Чи існує якась система подання скарг, якщо виборець бачить порушення своїх прав, зокрема в тому ж Слов’янську?

Якщо його права порушує кандидат, то він мусить звертатися до виборчої комісії. Якщо саме виборча комісія порушує його права, то він мусить поскаржитися до виборчої комісії вищого рівня, якщо вона там є, або до суду
Святослав Пікуль

Святослав Пікуль: Так, є. Це залежить від того, хто порушує його права. Якщо його права порушує кандидат, то він мусить звертатися до виборчої комісії. Якщо саме виборча комісія порушує його права, то він мусить поскаржитися до виборчої комісії вищого рівня, якщо вона там є, або до суду.

‒ Чи працює ця система, адже зі слів жителів сходу, вони зневірилися в усій виборчій системі?

Святослав Пікуль: Вони не кажуть, що є якісь порушення їхніх виборчих прав, а кажуть, що серед кандидатів немає тих, за кого б вони хотіли б проголосувати. Це просто політичний чинник.

‒ Віталію, а кого б хотіли пітримати на Донбасі?

Переважно ця стабільність асоціюється із представниками попередньої влади: відповідний курс долара, нижчі ціни на продукти
Віталій Сизов

Віталій Сизов: Там люди не розуміють, кого б вони хотіли бачити в місцевій владі. Вони за стабільність, аби не було гірше. І переважно ця стабільність асоціюється із представниками попередньої влади: відповідний курс долара, нижчі ціни на продукти. З відповідними гаслами до виборців і йдуть.

‒ Вимушені переселенці цього року не голосують. Святославе, чи є механізм, за яким ці люди врешті б змогли обрати органи управління територіальною громадою?

Оскільки у вимушено переміщених осіб є відмітка щодо проживання на Донбасі. На місцевих виборах у Києві, Львові, Запоріжжі, Дніпропетровську або ще десь вони права брати участь не мають
Святослав Пікуль

Святослав Пікуль: Такої процедури не передбачено, оскільки органи місцевого самоврядування обираються членами територіальних громад. Ними є ті особи, які мають зареєстроване місце проживання у цих громадах, тобто відмітку в паспорті. Оскільки у вимушено переміщених осіб є відмітка щодо проживання на Донбасі, то відповідно зараз вони вважаються, згідно з чинним законодавством, членами громад у цих областях. Тому на місцевих виборах у Києві, Львові, Запоріжжі, Дніпропетровську або ще десь вони права брати участь не мають.

‒ А наскільки це порушує або не порушує їхні конституційні права?

Органи місцевого самоврядування може обирати лише людина, яка проживає у тому селі, місті чи селищі
Святослав Пікуль

Святослав Пікуль: Неоднозначне запитання, тому що в Україні передбачено, що кожен громадянин має право брати участь у виборах, зокрема у місцевих. З іншого боку, специфіка місцевих виборів полягає в тому, що органи місцевого самоврядування може обирати лише людина, яка проживає у тому селі, місті чи селищі. Саме тому в законі зазначено, що у місцевих виборах не беруть участь особи, які постійно проживають за кордоном. Виборче право загальне для виборів презедента та депутатів, але є певні обмеження у виборах до місцевої влади. І саме через ці обмеження внутрішньо переміщені особи 25 жовтня проголосувати не зможуть. Це не означає, що вони позбавлені права голосу як такого. У них є право голосу, однак у тих територіальних громадах, членами яких вони вважаються. Просто вибори там не відбудуться, зрозуміло усім, з яких причин.

‒ Віталію, що кажуть жителі Артемівська, Дзержинська ‒ у містах, де скасували вибори?

Віталій Сизов: Це буферні міста, там інші проблеми: щоб не було обстрілів, щоб були продукти. Хоча, безперечно, певна частина людей хотіла б, щоб вибори там відбулися також. Утім, активна частина суспільства, як правило, у меншості. Вимушені переселенці в інших містах також не усі задумуються про своє виборче право.

  • Зображення 16x9

    Олексій Мацука

    Олексій Мацука – український журналіст. У квітні 2014 року увійшов до списку «100 героїв інформації», вперше опублікованого організацією «Репортери без кордонів». У жовтні 2014 року Олексію Мацуці присуджено міжнародну премію International Press Freedom Award організацією «Канадські журналісти за свободу висловлювань» (англійською: Canadian Journalists for Free Expression).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG