Доступність посилання

ТОП новини

Україна засуджує візит ветеранів арктичних конвоїв до анексованого Криму – заява МЗС


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Міністерство закордонних справ України засуджує використання Росією іноземних громадян для спроб легалізувати окупацію Криму. Прикладом цього у відомстві називають візит британських ветеранів арктичних конвоїв до Криму на запрошення кримської «влади». Як повідомила Радіо Свобода речниця міністерства Мар’яна Беца, поїздка британців відбувається без погодження з українсько стороною.

«Поїздка відбувається у порушення встановленого порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї, а також у порушення норм міжнародного права. Слід відзначити, що Foreign Office (МЗС Великобританії) засудив цю поїздку. Британське зовнішньо-політичне відомство підтримує Україну у відновленні державного суверенітету над Кримом і виступає категорично проти відвідувань британськими підданими тимчасово окупованої території з порушенням українського законодавства», – повідомила Беца.

Дехто з ветеранів відмовився від поїздки до Криму, але декілька приїхали до АРК напередодні і залишатимуться на анексованому півострові до 12 жовтня, повідомила Беца. Британська сторона попередила організаторів візиту про можливі правові наслідки.

МЗС України закликало всіх іноземних громадян поважати суверенітет і територіальну цілісність України і чітко дотримуватись положень встановленого порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію країни.

«Українська сторона залишає за собою право вживати правові заходи у випадку порушення ними чинного законодавства держави», – наголосила Беца.

Раніше – у різний час – анексований Крим відвідали кілька європейських політиків, серед яких колишній прем’єр-міністр Італії Сільвіо Берлусконі, який перебував на півострові у вересні цього року.

Після цього українська сторона заборонила Берлусконі в’їзд на територію України.

Арктичні конвої – спеціально сформовані транспортні судна і кораблі ескорту, які створювались у 1941-1945 роках для гарантування безпечного перевезення вантажів морським шляхом у роки Другої світової війни з портів Північної Атлантики у радянські північні порти і назад.

XS
SM
MD
LG