Доступність посилання

ТОП новини

Парламентський комітет звернеться до Шокіна через напад на журналістів «Схем» 2 жовтня


Оператор програми «Схеми» Кирило Лазаревич під час засідання Комітету з питань свободи слова демонструє відео затримання журналістів співробітниками СБУ 2 жовтня 2015 року
Оператор програми «Схеми» Кирило Лазаревич під час засідання Комітету з питань свободи слова демонструє відео затримання журналістів співробітниками СБУ 2 жовтня 2015 року

Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова звернеться до Віктора Шокіна, щоб Генеральна прокуратура провела незалежне розслідування обставин нападу на журналістів-розслідувачів програми «Схеми», який стався 2 жовтня.

Таке рішення було ухвалене під час засідання комітету 7 жовтня.

Крім того, голову СБУ Василя Грицака комітет викличе для доповіді стосовно результатів внутрішнього розслідування нападу, яке він обіцяв провести за 10 днів.

«Ми підготуємо листи-запрошення Грицаку, аби він надав проміжні результати внутрішнього розслідування та повне відео затримання журналістів програми «Схеми» з камер спостереження», – зазначила голова комітету Вікторія Сюмар.

Начальник головного управління СБУ в місті Києві та Київській області Михайло Глуговський за наказом голови СБУ Грицака надав журналістам програми «Схеми» відео з відомчих камер спостереження. Сам момент затримання знімальної групи на відео був витертий.

Уранці 2 жовтня журналіста програми «Схеми» Михайла Ткача й оператора Кирила Лазаревича затримали співробітники СБУ під час зйомок епізоду для журналістського розслідування невідповідності стилю життя рівню зарплат в СБУ.

При затриманні, за словами журналістів, співробітники СБУ застосували силу. У журналістів також відібрали і пошкодили техніку. За деякий час журналістів відпустили, на місце події вони викликали поліцію і написали заяву як постраждалі.

Адвокати журналістів Радіо Свобода вважають, що під час нападу сталося перешкоджання професійній журналістській діяльності, незаконне затримання та перевищення службових повноважень. Ці дії підпадають під статті 171, 371 та 365 Кримінального кодексу України.

Начальник головного управління СБУ в місті Києві та Київській області Михайло Глуговський пізніше вибачився перед журналістами за інцидент і визнав можливе перевищення повноважень з боку працівників СБУ. Він також пообіцяв провести швидке розслідування.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG